Najvarnejša dieta

Najvarnejša dieta (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 5. 2013

Pozabite vse, kar ste do zdaj prebrali o koristnosti diet, pri katerih je dovoljeno le uživanje beljakovin.

Eden izmed največjih in najbolj absurdnih mitov je, da so ogljikovi hidrati redilni in škodljivi.

Vpliv izključevanja ogljikovih hidratov na zdravje

Z dietami, ki izključujejo ogljikove hidrate, so povezane številne nevarnosti. Brez ogljikovih hidratov mora telo namreč črpati energijo od drugod, običajno iz zaužitih beljakovin, zato te ne morejo opravljati svoje osnovne vloge – pomagati pri tvorbi novih celic, tkiv in encimov –, kar lahko vodi do zdravstvenih težav.

Izločitev ogljikovih hidratov iz prehrane lahko povzroči tudi ketozo, stanje, ko telo za energijo zaradi pomanjkanja ogljikovih hidratov porablja maščobo, kar je tudi razlog, da so diete z nizkim vnosom ogljikovih hidratov tako učinkovite.

Kaj je pokazala študija?

Študija, objavljena v ameriški reviji za klinično prehrano, je pokazala, da so osebe, ki so 12 tednov uživale hrano z malo ogljikovih hidratov, povprečno izgubile 4,9 kilograma, medtem ko so osebe, ki so enako dolgo uživale hrano z malo maščobami, izgubile 2,5 kilograma.

Ti rezultati se zdijo na prvi pogled morda prepričljivi, vendar poznamo tudi stranske učinke takšnih diet, kot so pomanjkanje energije, slabost, glavoboli, omotičnost, slab zadah in dehidracija.

Nutricionisti poudarjajo, da imajo lahko diete, ki temeljijo na visokem vnosu beljakovin in majhnem vnosu ogljikovih hidratov, kot je Atkinsonova dieta, škodljive učinke na zdravje. Beljakovine namreč proizvajajo kislino, kislina pa se zaradi prebavnih procesov proizvaja tudi v telesu. In če v telesu ni ogljikovih hidratov, ki proizvajajo lužnino za njeno nevtraliziranje, lahko to povzroči poškodbe notranjih organov.