Nova dieta z juhami vam bo pogrela dušo in poskrbela za vitko telo. V 6 dneh boste skoraj 3 kilograme lažji. Da ne bomo preveč dolgovezili, preidimo takoj na dietni načrt.
Dietni načrt
Za zajtrk si privoščite mislije, sadje ali dve rezini polnozrnatega kruha z manj mastnim sirom ali pusto skuto.
Za kosilo in večerjo si izberite eno od naših juh. Naj vam namignemo, da bo že tri dni dovolj za lahkotnejši občutek, če želite, pa nadaljujte še tri dni. Juhe si ne skujate samo za enkrat!
Cvetačna juha z rukolo
1 manjšo cvetačo očistimo in operemo, narežemo na manjše kose in jo kuhamo v slani vodi z luštrekom. Lahko dodamo še dva krompirja. Ko je kuhana, jo zmeljemo s paličnim mešalnikom.
Dodamo poper, muškatov orešček, za minuto prevremo in izklopimo. Na koncu dodamo lahko kislo smetano in še enkrat premešamo, da nastane kremna juha.
Na kocu v vsak krožnik posebej dodamo svežo rukolo.
Mineštra
Vso zelenjavo, ki jo imate v hladilniku ali vam diši, očistite in narežite na kocke ali kolobarje. V veliki kozici raztopite maslo in olje, dodajte zelenjavo in vse skupaj pražite približno 15 minut.
Primešajte sesekljan česen in zalijte z belim vinom, solite, poprajte in dušite še pet minut. Zelenjavo zalijte s približno 7 dl vode ali zelenjavne jušne osnove in kuhajte še 10 minut.
Proti koncu juhi primešajte sesekljana zelišča in lovor, lahko tudi druge začimbe po okusu.
Korenčkova juha z ingverjem
Ingver (30 g) olupite in naribate. Korenček (400 g) narežete na kolobarje in ga prepražite na maslu.
Potresite ga s sladkorjem in pustite, da se rahlo karamelizira. Korenček zalijete z juho in kokosovim mlekom ter na zmernem ognju kuhate približno 20 minut.
Približno 1/3 korenčka iz juhe preložite v skodelico, drugi 2/3 pa zmešate s paličnim mešalnikom v gladko juho. Začinite s poprom in soljo.
Servirajte jo v globokem krožniku in v vsakega dodajte še ocvrt ingver.
Fina gobova kremna juha
V kozici segrejemo 30 g masla (lahko tudi olivno olje), med mešanjem prilijemo 4 dl zelenjavne bistre juhe in lahko smetano za kuhanje. Vre naj približno 15 minut.
V ponvi segrejemo maslo, popražimo čebulo, da postekleni, dodamo na lističe narezane gobe (500 g gob – lahko mešamo jurčke in lisičke) in pražimo 5 minut. Potem jih stresemo v kozico z juho, solimo, popopramo in še 5 minut kuhamo.
Potresemo s peteršiljem in drobnjakom. Po istem receptu sem pripravila tudi juho iz šampinjonov.
Nasvet
Lahko si skuhate tudi porovo ali zelenino juho (začinite jo s kajenskim poprom), odlični sta tudi paradižnikova in špinačna juha. Mirno si lahko privoščite tudi krožnik domače jote.
Iz revije Lisa
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem