Priljubljena dieta na ocenjevanju: South beach dieta

Priljubljena dieta na ocenjevanju: South beach dieta (foto: profimedia) profimedia
14. 2. 2022

Preverite, kaj o south beach dieti pravi strokovnjakinja in ali je primerna za vas. 

Svetu sta south beach dieto predstavila kardiolog Arthur Agatston in dietetičarka Marie Almon okoli leta 1990, ker sta ugotovila, da je večina ljudi, ki si želi preprečiti srčno-žilne bolezni, zmedenih med poplavo nasvetov o prehrani z nizko vsebnostjo maščob, ki naj bi delovala kot varovalna dieta prav pri kardiovaskularnih boleznih.

Dr. Agatston je ugotovil, da močno zmanjšanje maščobe v prehrani dolgoročno ne prinese pravih rezultatov. Prvotni namen diete je torej bil zmanjšati možnost srčnih bolezni pri ljudeh, a se je zaradi svoje enostavnosti in učinkovitosti hitro razširila kot dieta za uspešno hujšanje.

South beach dieta ima tri faze:

1. faza:

V 1. fazi jeste normalne porcije nemastnega mesa, perutnine, rib, jajc, manj mastnega sira, oreščkov, fižola in predvsem veliko zelenjave. Čez dan pojeste tri obroke in dva prigrizka oziroma malice. Malice morate jesti tudi, če niste lačni, saj s tem preprečite prenajedanje v naslednjem obroku.

Ta faza traja dva tedna, in v tem času ne smete uživati: kruha, riža, krompirja, testenin, sadja, sladkarij in alkohola. V prvi fazi naj bi izgubili kar nekaj začetne teže, prav tako pa naj bi ta faza pomagala odgnati neprijetne občutke lakote po določeni hrani (cravings).

2. faza:

V 2. fazi v prehrano spet počasi vpeljujemo ogljikove hidrate, vendar morajo biti polnovredni – polnozrnati.

Faza 2 se nadaljuje tako dolgo, dokler ne dosežete svoje ciljne teže. V drugi fazi se včasih zgodi, da se teža nekaj časa ne premakne nikamor, a to le zato, ker smo v prehrano ponovno vpeljali ogljikove hidrate.

Če jeste pravilno, telo začne postopoma spet izgubljati težo. Ogljikove hidrate morate v prehrano uvajati počasi, najbolje eno živilo na teden, v enem obroku na dan.

3. faza:

Ko dosežete svojo idealni težo, nastopi faza 3, ki jo morate vzdrževati vse življenje. Pomembno se je zavedati, da tretja stopnja ne pomeni, da lahko spet jeste, kar želite in kadar želite, ampak morate upoštevati navodila, ki ste se jih naučili v 1. in 2. fazi.

To pomeni, da morete pojesti vsaj tri obroke na dan, veliko zelenjave, nekaj sadja, nemastno meso in do neke mere omejiti uživanje alkohola in sladkih ter slanih prigrizkov.

profimedia

In kakšne prednosti nam obljubljajo snovalci south beach diete?

  • Lažje boste vzdrževali idealno telesno težo
  • Vaš krvni pritisk in holesterol se bosta zmanjšala
  • Manj možnosti imate, da zbolite za diabetesom tipa 2 in srčnimi boleznimi
  • Manj boste lačni
  • Počutili se boste bolj zdravo in imeli več energije
Ocena: 5/5

Ker dieta zagovarja spremembo načina prehranjevanja, spada med boljše. Zagovarja zdrav in uravnotežen način prehranjevanja. Dieta razen v prvih dveh tednih ne izloča nobenega živila, kar ji lahko prav tako štejemo v dobro.

Dva tedna, kolikor preživite brez večjih količin ogljikovih hidratov, tudi ne škodi, saj poleg beljakovin in maščob uživate veliko zelenjave, ki vsebuje ogromno vlaknih, mineralov, vitaminov in tudi nekaj malega ogljikovih hidratov. Nutricisti še vedno veliko premalo vemo o živilih in vplivu teh na človeško telo.

Zaradi tega je preganjanje določenih živil zaradi visoke vsebnosti določenih 'slabih' elementov nesmiselna. Veliko živil, ki smo jih vneto preganjali še pred 10 leti, se zdaj vrača na naše krožnike kot čudežna hrana. Dober primer takšnega živila je kokosova maščoba.

Pri south beach dieti v svoje telo vnašate vsa potrebna hranila, ki jih potrebujete za zdravo in vitko življenje, saj je zasnovana na smernicah naravnega prehranjevanja, in ne na novih modnih muhah. Če morate shujšati in vam je princip diete všeč, se je lotite!

Vir: www.southbeachdiet.com

Mojca Cepuš, nutricionistka, Befit – vaš košček zdravja

Ocene ostalih priljubljenih diet: