Resnica o prehranjevanju po krvnih skupinah

Resnica o prehranjevanju po krvnih skupinah (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 10. 2013

Kako učinkovita je v resnici dieta, ki zagovarja prehranjevanje po krvnih skupinah?

To je pravzaprav odvisno od tega, koga boste o učinkovitosti te diete vprašali. Tisti, ki so dieto vztrajno propagirali, so in bodo navdušeno zatrjevali, da niso le izgubili odvečnih kilogramov, temveč da se je izboljšalo tudi splošno počutje in da imajo bistveno več energije.

Večina znanstvenikov, zdravnikov in nutricionistov pa ima teorijo, ki jo je pred leti razvil dr. Peter J. D'Adam, za popoln nesmisel in psevdoznanstveno špekuliranje, saj trditve v knjigi dejansko niso znanstveno podkrepljene.

Poudarjajo, da ni nikakršne povezave med tipom krvne skupine in hrano, ki bi jo moral posameznik jesti ali se je izogibati.

»Ne vidim nobene prepričljive logike, ki bi stala za to dieto,« pravi dr. John Foreyt, raziskovalec na Univerzi v Hustonu.

Dr. D'Adamo namreč trdi, da ima vsaka krvna skupina edinstven antigenski marker, ki slabo reagira na določena hranila, ter da je raven želodčne kisline in prebavnih encimov prav tako povezana s krvno skupino. Krvna skupina naj bi, po njegovem mnenju, določala tudi nagnjenost k določenim boleznim in to, kakšna telesna aktivnost je za osebo najbolj primerna.

Če bi torej jedli hrano, ki vsebuje lektine, nezdružljive z vašo krvno skupino, bi prišlo do vnetij, napihnjenosti, upočasnitve presnove in celo do razvoja bolezni, kot je rak.

Tudi slednjo trditev o povezanosti krvne skupine z določenimi boleznimi kritiki vztrajno zavračajo, saj raziskovalci kljub dolgoletnim raziskavam niso prišli do zaključkov.

Strokovnjaki pa so zaskrbljeni predvsem zaradi restriktivnega vnosa hrane oziroma izključevanja glavnih skupin hranil, ki ga dieta zahteva.

Restrikcija je največja pri dveh najpogostejših krvnih skupinah (po mnenju D'Adama najstarejših), pri krvni skupini 0 in A – in takšna restrikcija lahko, dolgoročno gledano, močno škoduje zdravju. Poudarjajo še, da lahko takšna dieta pripelje do zanemarjanja individualnih potreb in okusa.

In čeprav se zdi dieta na prvi pogled izredno enostavna, saj ne zahteva štetja kalorij in tehtanja obrokov, je zelo velika verjetnost, da boste zaradi  tako restriktivnega prehranjevanja ne samo škodovali zdravju, temveč tudi zelo hitro obupali – izgubljeni kilogrami pa se bodo hitro vrnili nazaj.

Oglejte si tudi video: Katere diete so najslabše.