Dietetičarka: "Vsak dan sem jedla hitro hrano. To, kar se je zgodilo, me je čisto presenetilo"

18. 10. 2023
Deli
Dietetičarka: "Vsak dan sem jedla hitro hrano. To, kar se je zgodilo, me je čisto presenetilo" (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj se v resnici zgodi, če vsak dan uživamo hitro hrano? Nad izidom je bila presenečena tudi strokovnjakinja.

Znano je, da ima hitra hrana lahko številne negativne učinke na telo. V kolikor jo uživamo prepogosto, lahko pride do povišane telesne teže, povišanega tveganja za srčno-žilne bolezni ter do mnogih drugih resnih zapletov.

Ali je hitra hrana lahko del uravnotežene prehrane?

Dietetičarka Nicole Rodriguez je postavila kontroverzno teorijo: hitra hrana ni škodljiva, če ta predstavlja le en obrok na dan, drugi obroki pa so bolj uravnoteženi. 

Da bi svojo teorijo dokazala, se je odločila za poseben eksperiment; en mesec je vsak dan eden od njenih obrokov vključeval hitro hrano, drugi obroki pa so bili bolj zdravi in uravnoteženi. Potrudila se je, da s količino hitre hrane ne pretirava, zanjo pa je dnevno odštela največ 5 ameriških dolarjev.

V celotnem času eksperimenta je poskrbela tudi za zadostno količino gibanja.

Želela je dokazati, da en obrok hitre hrane na dan ni škodljiv, a rezultati so presenetili tudi njo. Ne samo, da hitra hrana ni poslabšala njenega zdravja, zgodilo se je celo nasprotno - nekateri zdravstveni parametri so se celo izboljšali!

"To, kar se je zgodilo, me je povsem presenetilo," je povedlaa Nicole Rodriguez in dodala, da je bila prepričana, da bo v njeno zdravstveno stanje v najboljšem primeru ostalo enako.

Škodljivi učinki hitre hrane

Kljub rezultatom pa Nicole opozarja, da vseeno odsvetuje vsakodnevno uživanje hitre hrane. "Ne smemo pozabiti, da je takšna hrana polna predelanih maščob, soli, sladkorja in drugih škodljivih dodatkov. Moj cilj je bil pokazati, da hitra hrana v zmernih količinah ni nič slabega in da ni potrebe, da jo demoniziramo," pojasnjuje.

Ob tem je naštela tudi 6 škodljivih učinkov, ki jih ima lahko hitra hrana na telo:

  • Povišano tveganje za nastanek srčnega infarkta;
  • Prekomerna teža;
  • Uživanje premajhne količine vlaknin;
  • Povišan holesterol;
  • Povišano tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2;
  • Pomanjkanje vitaminov in mineralov.

Hitra hrana je torej lahko del uravnotežene prehrane, a je ključno, da si jo privoščimo občasno in v zmernih količinah. V nasprotnem primeru lahko pride do težav, ki resno ogrožajo naše zdravje.

Vir: zadovoljna.nova.rs

Bonus video: Strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o prehrani žensk

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek