Dobra hrana na taborjenju

17. 7. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Dobra hrana na taborjenju

Veliko Slovencev jo poleti mahne na počitnice v kamp. Ni lepšega kot 14 dni preživeti na svežem zraku, ko ni treba sesati domačih preprog in drgniti prašnih omar. Nekoliko manj udobna je le kuhinja, v kateri manjka vse vrste pripomočkov, posod in dobrega štedilnika. A Lisa je za vas pripravila nekaj praktičnih nasvetov, da na počitnicah ne boste jedli slabo, a se vseeno ne boste preveč matrali.

Sataraš

Na olivnem olju prepražimo eno drobno narezano čebulo. Dodamo 4 narezane paprike in 3 zrele paradižnike. Solimo in popramo. Kuhamo, dokler ni paprika mehka. S satarašem se odlično ujemajo umešana jajca in svež kruh.

Polenta s paradižnikovo omako

Polento imajo običajno radi tudi otroci. Je zdrava in kuhana v treh minutah. Skuhajte torej instant polento po navodilih. Na česnu prepražite sočen in zrel paradižnik ter ga začinite s soljo, poprom, baziliko in origanom po okusu. Polenta in paradižnikova omaka sta fantastična kombinacija, odličen dodatek sta tudi svež kozji sir in parmezan.

Špageti carbonara

Lonec napolnimo z vodo (vsaj 2 litra) in ga pristavimo na kuhalnik. Vodo solimo, ko zavre, dodamo špagete in kapljico olja, ki prepreči, da bi se špageti sprijeli. Kuhamo po navodilih.

Slanino ali panceto (po okusu lahko tudi na koščke narezan pršut) narežemo na koščke, sir pa naribamo. V ponvi segrejemo olje in na njem pražimo slanino toliko časa, da postane rahlo hrustljava, maščoba pa prozorna. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.

V skledi razžvrkljamo 3 rumenjake in eno celo jajce, ščepec popra, ohlajeno slanino in olje, v katerem se je slanina pražila. Po potrebi dodamo tudi sol in vse skupaj dobro premešamo. Kuhane testenine odstavimo in dobro odcedimo

Na kuhalnik pristavimo ponev, v kateri smo pražili slanino, vanjo stresemo špagete, jih prelijemo s pripravljeno zmesjo in na hitro premešamo, da jajca nekoliko zakrknejo. Razdelimo po krožnikih in potresemo z malo popra ter parmezanom.

Rižote

Seveda so rižote hvaležna stvar za kuhanje v vročini in na enem ognju. Najpreprosteje je narediti zelenjavno rižoto, povsem enostavna je tudi piščančja, mi pa vam bomo 'posodili' recept za rižoto z morskimi sadeži.

Rižota z morskimi sadeži

Za 4 osebe kupite dva sveža, različna ribja fileta, dobro pest lignjev, dobro pest školjk po želji in za vsakega dva škampa. Ribje filete narežite na srednje velike kose, lignje pa na trakove.

Popražite dva stroka česna in eno manjšo čebulo, dodajte najprej lignje, nato ribe in na koncu školjke in škampe. Vse skupaj zalijte z belim vinom, solite, poprajte in posujte s peteršiljem. Riž skuhajte po navodilih in ga nato zmešajte skupaj z morskimi sadeži. Zraven se odlično poda paradižnikova solata z baziliko.

Zrezki s solato in z zelenjavo

Najbolj enostavno je narediti preproste, na olivnem olju pečene zrezke. Izberite po želji: piščanca, purana, steake ... Zelenjavo na tanko narežite, popecite na olivnem olju in začinite s svežimi zelišči. K takemu preprostemu kosilu se lepo priležeta svež kruh in velika skleda sveže solate. Za sladico pa naj vsak dobi velik kos lubenice.

Ajdova kaša

Ajdovo kašo kuhamo podobno kot rižoto. Lahko jo nakuhate tudi na zalogo, na primer za dva dni, sproti pa prepražite le zelenjavo. Predlagamo, da najprej na olivnem olju prepražite vso zelenjavo, ki jo imate na voljo, nato dodate ajdovo kašo in kuhate do mehkega. Ajdova kaša je odlična tudi mrzla, zato jo lahko jeste tudi v solati. Zraven se lepo poda tudi parmezan.

Ribe

V resnici so ribe zelo preproste za pripraviti, zlasti če imate v kampu žar ali veliko ponov. Ribe dobro popecite na olivnem olju (koliko časa katero ribo, vam bodo znali najbolje svetovati domači ribiči), dodajte peteršilj. Zraven naredite svežo solato po okusu in si nazdravite z belim vinom. Njami!

Kakšen dan lahko preživite tudi ob hrenovki in sveži sezonski solati in zakaj ne bi poskusili en počitniški dan jesti le sadje.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ