Katera hrana nam skrajša življenje? Študija ugotavlja, da so najbolj problematična ta živila

16. 5. 2024
Deli
Raziskovalci so tudi ugotovili, da je najpomembnejši dejavnik za zmanjšanje tveganja smrti kakovost človekove celotne prehrane. (foto: Profimedia)
Profimedia

Obsežna študija razkriva, katera živila nam lahko skrajšajo življenje.

Glede na 30-letno študijo je uživanje ultraprocesirane hrane povezano z zgodnjim tveganjem smrti, vendar imajo različna živila različne učinke. Ultraprocesirana živila so tista, ki vsebujejo sestavine, ki se "nikoli ali redko uporabljajo v kuhinjah, ali razrede aditivov, katerih funkcija je, da naredijo končni izdelek okusen ali bolj privlačen," pravi Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo.

Te sestavine – najdemo jih v gaziranih pijačah, čipsu, pakiranih juhah, kepicah in sladoledu – lahko vključujejo konzervanse proti plesni ali bakterijam, umetna barvila, emulgatorje za zaustavitev ločevanja ter dodane ali spremenjene sladkorje, sol in maščobe, ki naredijo hrano bolj privlačno. .

Predelano meso ter sladka hrana in pijača niso povezani z enakimi tveganji kot ultrapredelana polnozrnata žita, je na primer povedal glavni avtor študije dr. Mingyang Song, izredni profesor klinične epidemiologije in prehrane na šoli javnega zdravja TH Chan na Harvardu.

Študija je analizirala podatke več kot 100.000 zdravstvenih delavcev v Združenih državah, ki v anamnezi niso imeli raka, bolezni srca in ožilja ali sladkorne bolezni. Od leta 1986 do 2018 so udeleženci vsaki dve leti posredovali informacije o svojem zdravju in življenjskih navadah.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da je najpomembnejši dejavnik za zmanjšanje tveganja smrti kakovost človekove celotne prehrane.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da je najpomembnejši dejavnik za zmanjšanje tveganja smrti kakovost človekove celotne prehrane.

profimedia

Vsaka štiri leta so izpolnili podroben vprašalnik o hrani.

  • Skupina, ki je jedla najmanj ultraprocesirane hrane, je v povprečju zaužila približno tri porcije na dan, medtem ko je bila najvišja v povprečju sedem porcij na dan, kaže študija, objavljena v sredo v reviji The BMJ.
  • Tisti, ki so jedli največ, so imeli 4 % večje tveganje za smrt zaradi katerega koli vzroka, vključno z 9 % večjim tveganjem za nevrodegenerativne smrti, so pokazali podatki.

Song je korelacijo opisal kot "zmerno", pri čemer je opozoril, da povezava ni bila enako močna med vsemi vrstami ultraprocesirane hrane.

"Pozitivno povezavo v glavnem poganja nekaj podskupin, vključno s predelanim mesom in sladkanimi ali umetno sladkanimi pijačami," je dejal.

Ugotovitve v tej študiji so bile skladne s stotinami drugih na tem področju, toda tisto, zaradi česar je ta edinstvena, je razčlenjevanje različnih podskupin znotraj kategorije ultraprocesirane hrane, je dejala dr. Marion Nestle, zaslužna profesorica Paulette Goddard za prehrano, študije hrane in javno zdravje na Univerzi v New Yorku.

Ali se moramo znebiti vse ultraprocesirane hrane?

Song ne bi nujno svetoval popolne zavrnitve vseh ultraprocesiranih živil, ker gre za raznoliko kategorijo, je dejal.

"Žita, polnozrnati kruh, na primer, prav tako veljajo za ultraprocesirano hrano, vendar vsebujejo različna koristna hranila, kot so vlaknine, vitamini in minerali," je dejal.

"Po drugi strani pa mislim, da bi se morali ljudje poskušati izogibati ali omejiti uživanje nekaterih ultraprocesiranih živil, kot so predelano meso, sladkane pijače in tudi umetno sladkane pijače."

Obstaja tudi več vprašanj, na katera je treba odgovoriti, ko gre za ultraprocesirana živila.

Prvič, nedavna študija je močna zaradi dolžine zajetega časa, vendar je opazovalna študija. To pomeni, da čeprav raziskovalci lahko opazijo korelacijo, ne morejo reči, da je bila hrana vzrok smrti, je dejal dr. Peter Wilde, častni sodelavec na Quadram Institute Bioscience v Združenem kraljestvu.

Raziskovalci morajo tudi bolj preučiti sestavine ultrapredelanih živil, ki bi lahko vplivale na zdravje – ne glede na to, ali gre za aditive za živila, emulgatorje ali arome –, da bi svetovali vladam in institucijam, kako regulirati živila, je dejal Song.

Celotna prehrana je najpomembnejša

Raziskovalci so tudi ugotovili, da je najpomembnejši dejavnik za zmanjšanje tveganja smrti kakovost človekove celotne prehrane, je dejal Song.

"Če ljudje vzdržujejo splošno zdravo prehrano, mislim, da jim ni treba biti prestrašeni ali prestrašeni," je dejal. "Splošni prehranjevalni vzorec je še vedno prevladujoči dejavnik, ki določa zdravstvene rezultate."

Zdrava prehrana je raznolika, s čim več barvitim sadjem in zelenjavo ter polnozrnatimi žitaricami, je povedal Wilde.

Pomembno je tudi vedeti, da je treba živila uživati uravnoteženo. Sadni sok vsebuje koristne vitamine, minerale in antioksidante, če ga uživamo v zmernih količinah, vendar bo prevelika količina vsebovala visoko raven sladkorja, ki lahko preglasi njihove koristi.

"To ni črno-belo," je dejal Wilde. "Določena hrana ni niti dobra niti slaba, vsebovala bo elemente obeh, ravnovesje med obema pa je lahko odvisno od tega, koliko jeste."

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren