Drobljenec - pita brez podlage

24. 3. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Drobljenec - pita brez podlage (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Pusto popoldne si posladkajte s sočno-hrustljavo sladico iz pečice, ki je pripravljena, kot bi mignil.

Drobljenec (njegov izraz izhaja iz angleške besede crumble) bi lahko opisali kot kolač oziroma pito brez podlage. Iznašli so ga Britanci, ko je med drugo svetovno vojno primanjkovalo masla, sladkorja in moke. Iznajdljivi Britanci so torej pri piti preprosto izpustili osnovo oziroma podlago iz testa in v pekač naložili le sadje, ga posuli z mrvicami testa in vse skupaj hrustljavo zapekli. Za mrvice so namreč porabili veliko manj sestavin kot za osnovo, užitek ob sladkanju pa zato ni bil dosti manjši.

Sladko-kisli kontrast

Za poseben okus poskrbi kombinacija kiselkastega sadja ter sladkih in hrustljavih mrvic. Glede na sezono lahko drobljenec pripravite z različnim sadjem, na primer z jabolki, rabarbaro, jagodičjem ali breskvami. Postrežete ga lahko kot sladico ali sladko glavno jed, zraven pa se priležejo tudi sladoled, vaniljeva omaka ali stepena smetana.

Mrvice

Običajno jih pripravimo iz moke, masla in sladkorja. Testo za mrvice lahko oplemenitite še s sesekljanimi ali zmletimi oreški, ovsenimi kosmiči, kokosovo moko ali z začimbami.

Pikantno

Drobljenec je odličen tudi z zelenjavo. Sladkor v mrvicah nadomestite z dobrim ščepcem soli, testu pa po okusu dodajte še nariban sir, sesekljana zelišča ali oreške. Odličen je na primer paradižnik s timijanovimi mrvicami ali pa rdeča pesa z orehovo-sirovimi mrvicami.

ENOSTAVNA SLADICA, KI USPE VSAKOMUR

1 Za pripravo mrvic v skledo denite beli ali rjavi sladkor, moko, zmlete oreške in raztopljeno maslo.

2 V se sestavine dobro pregnetite in testo med dlanmi drobite toliko časa, da nastanejo drobne grudice.

3 Pred peko lahko jabolka (primerne so čvrste kiselkaste sorte, kot so na primer boskop, braeburn ali granny smith) najprej popražite na maslu in jih po okusu odišavite z malo belega vina.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk