En neprijeten stranski učinek uživanja chia semen

En neprijeten stranski učinek uživanja chia semen (foto: Profimedia) Profimedia
3. 4. 2021

Chia semena so supersemena, potrjujejo številni. Vsebujejo kup hranilnih snovi, v središču so zagotovo omega-3 maščobne kisline.

Chia semena so semena puščavske rastline, ki izvira iz Mehike in jugovzhodnega dela ZDA. Maji in Azteki so chia semena uživali za energijo in več vzdržljivosti. Priljubljena so tudi med športniki, saj so paket ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov, antioksidantov in maščobnih kislin.

A preden začnete chia semena dodajati jutranjim ovsenim kosmičem, je dobro vedeti, da obstaja en pomemben stranski učinek.

Profimedia
Če si jih privoščimo prepogosto in v prevelikih količinah, lahko povzročijo različne prebavne težave, predvsem težave z napihnjenostjo.

To še posebej velja, če trenutno jeste hrano z malo vlakninami.

Chia semena namreč vsebujejo tudi veliko prehranskih vlaknin. Kar 10 gramov v dveh jušnih žlicah (28 g) semen. To zadosti od 30 do 40 odstotkom naših dnevnih potreb po vlakninah.

Profimedia

Čeprav so vlaknine izjemno koristne za zdravje, se je bolje držati priporočenih količin, saj lahko preveč vlaknin v enem obroku, še posebej, če telo ni vajeno, predstavlja precejšnje težave.

Ta drobcena semena imajo to edinstveno lastnost, da nase vežejo vodo in ob dodatku tekočine nabreknejo. To naj bi sicer v želodcu upočasnilo prebavo in tudi sproščanje sladkorja v krvni obrok – dobra novica za vse, ki imate težave s preveliko telesno težo in krvnim sladkorjem.

Slaba novica pa, da se boste morda zaradi tega počutili napihnjeno.

Vendar imamo še eno dobro novico ...
Profimedia
To nelagodje bo sčasoma minilo

Čeprav se boste morda ob uživanju chia semen srečali z napihnjenostjo, pa to verjetno ne bo trajalo za vedno – ko se bo vaše telo prilagodilo prehrani z višjo vsebnostjo vlaknin, boste spoznali vse dobrodejne lastnosti teh supersemen.  

Ugotovljeno je bilo, da lahko uživanje chia semen izboljša vrednost sladkorja v krvi, nekatere raziskave pa so pokazale tudi, da lahko prehrana, obogatena s chia semeni, prepreči inzulinsko rezistenco in celo zmanjša nabiranje trebušne maščobe. Vplivala naj bi tudi na absorpcijo LDL (škodljivega) holesterola.

Nasvet za uporabo

Morda je eden od načinov, kako izkorisiti vse dobrodejne lastnosti chia semen, ne da bi se vam bilo treba spoprijeti prebavnimi težavami, namakanje pred zaužitjem.

Prirejeno po www.eatthis.com
Preverite: