Hren je zdravilen za celo telo!

Hren je zdravilen za celo telo! (foto: Shutterstock) Shutterstock
13. 4. 2020 Vir: liza.aktivni.si

Če naštejemo le nekaj zdravilnih učinkovin hrena: vitamin C, kalij, vitamin B1, B2 in B6, železo, kalcij, magnezij in fosfor. O

Obstaja pa tudi rek, ki pravi: "Redkev je vredna kot svinec, pesa kot srebro, hren pa kot zlato."Hren je večletna rastlina z zelenimi listi, belo korenino in hudega okusa. Izhaja iz Sredozemlja in zahodne Azije. V prehrani se najpogosteje uporablja korenina hrena, izjemno pa so okusni tudi mladi listi rastline, ki so rahlo pikantnega okusa.

Zaradi sestavin, ki vključujejo vitamin C, kalij, vitamin B1, B2 in B6, železo, kalcij, magnezij in fosfor, je hren razen za gurmanske užitke izjemen tudi kot zdravilo. Njegovo zdravilnost so poznali že stari Grki, in sicer že 1.500 let pred našim štetjem, uporabljali pa so ga za blaženje bolečin v hrbtu. Hren je odličen dodatek k različnim jedem, še posebej k mastni hrani, ker pomaga, da jo lažje prebavimo, obenem čisti organizem, pospešuje metabolizem, odpravlja utrujenost, največ pa se priporoča diabetikom. Spodbuja razmnoževanje in razvoj koristnih bakterij v črevesju.

Hrenov sok uničuje bakterije griže, salmonele, tuberkuloze kakor tudi mnoge glivice, ki so paraziti pri ljudeh in rastlinah. Izboljšuje funkcijo prebave s tem, da stimulira izločanje sokov želodca in črevesja, žolči in encimov trebušne slinavke. Hren spodbuja tudi delo jeter, srca in pretok krvi, ob vsem tem pa je še izvrsten diuretik in pomaga pri revmatizmu. Sveža korenina hrena se lahko uporablja skozi vse leto, seveda, če jo pravočasno zakopljemo v vlažen pesek ali spravimo v klet. Če imate večjo korenino, lahko naribate potrebno količino hrena, preostalo pa zavijete v aluminijsko folijo in hranite v hladilniku v škatli za zelenjavo.

Če želite, da vam naribani hren ostane svež tudi po treh tednih, ga pomešajte z žličko sladkorja in s 4 žlicami limoninega soka ali kisa in to hranite v hladilniku.

Kako lahko prepoznamo dober hren?

Najboljši je sveže nabran, prepoznali pa ga boste po tem, da je rahlo vlažen in čvrst. Izogibajte se koreninam, ki so zgubane in mehke, ker najverjetneje že nekaj časa stojijo.

Še nekaj skrivnosti in koristnih nasvetov

• Hrenovo korenino boste najlažje olupili z nožem za zelenjavo, naribajte pa jo z navadnim strgalnikom.

• Očiščenega hrena ne puščajte dolgo, ker bo hitro potemnel. Priporočljivo je, da ga pripravite neposredno pred uporabo, saj aroma in pekoč okus hitro izgineta, če predolgo stoji nariban.

• Če želite, da je hren manj pekoč, olupljeno korenino držite eno uro v mleku, nato ga naribajte. Aromo in vonj lahko ublažite tudi z naribanim jabolkom.

• Če daste v usta preveč hrena, lahko njegov pekoč okus ublažite s kosom kruha pod nosom.

Hrenove omake so okusne in izvrstne, izvrstne pa so tudi za odpiranje dihalnih poti

Kisla hrenova omaka:

Trdo kuhano jajce in hren naribajte, prelijte z malo juhe in dodajte majonezo. Namesto majoneze lahko dodate kislo smetano.

Krompirjeva omaka s hrenom:

50 g naribanega hrena, 2 narezana ohlajena krompirja, 5 dl vode, začinjene z jabolčnim kisom, 15 g soli in 15 g sladkorja. Vse dobro premešajte in omako postrezite hladno.

Jabolčna omaka s hrenom:

Naribajte 2 večji jabolki, dodajte 50 g naribanega hrena, 5 dl vode s kisom, 15 g soli in žlico sladkorja. Vse dobro pomešajte in postrezite.

Nekatere aktivne sestavine, ki so v korenini hrena, imajo protivnetni učinek in je zato zdravljenje sinusov s korenino hrena zelo učinkovito. To ne bo odpravilo le bolečin, ampak tudi vzrok, ker bo hren učinkovito deloval na žarišče vnetja.

Naribajte korenino hrena in prelijte z 2 dl vode, vse skupaj pogrejte na štedilniku, nato posodo odstranite s štedilnika, pokrijte glavo z brisačo in inhalirajte.

Najboljše rezultate boste dosegli, če to počnete vsak večer pred spanjem. Po petih dneh boste občutili olajšanje v sinusih, začel se bo proces čiščenja vseh kanalov, ki bo odstranil neprijetnosti in bolečino.

Močna korenina proti pljučnici

Težave z dihanjem boste uspešno rešiti celo, če so obolela vaša pljuča in imate neprijetne tegobe, kot so bronhitis, astma ali celo pljučnica.

Ob terapiji, ki vam jo je predpisal zdravnik, si lahko pomagate in pospešite proces okrevanja tako, da uporabljate hren.

Naribajte malo korenino hrena, prelijte jo z 2 dl vrele vode in pustite, da stoji približno 10 minut. To tinkturo pijte trikrat dnevno pred jedjo.

Že po treh dneh boste zagotovo očistiti pljuča od nakopičene sluzi in občutili olajšanje ter normalno zadihali.

Zmanjšuje tveganje pred kardiovaskularnimi tegobami

Kalij je eden od najpomembnejših elementov, ki je pomemben za pravilno delovanje naših organov, ker uravnava pretok krvi in vzdržuje elastičnost krvnih žil. Glede na to, da ga je v hrenu precej, boste z rednim uživanjem zmanjšali tveganje pred tem, da dobite eno od številnih bolezni, kot so arterioskleroza, srčni napad, možganska kap ...

Tako lahko hren uporabljate kot zdravilo za srce in krvne žile. Visoka raven kalija bo pomagala, da izboljšate zdravje tega vitalnega organa, znižate krvni tlak in ohranite pravilno delovanje obtočil.

Lajša težave z obolelimi sklepi

Hren je prav tako možno uporabljati kot zdravilo proti revmi. Naribajte korenino hrena in prek prelijte malo vode in jabolčni kis. Nato skuhajte 2 dl mleka, ko zavre, ga prelijte prek pripravljene mase. Ko opazite, da se na mleku delajo kepe, s površja odstranite sirotko, preostalo pa pijte enkrat ali dvakrat vsak dan.

Poglejte si še: RECEPT: Špargljeva 'potica' s pehtranovim maslom