RECEPT: Špargljeva 'potica' s pehtranovim maslom

RECEPT: Špargljeva 'potica' s pehtranovim maslom (foto: Christine Siracusa | Unsplash) Christine Siracusa | Unsplash
11. 4. 2020

Radi preizkušate nove recepte? In obožujete šparglje? Potem le pripravite to slastno špargljevo 'potico' (ali kolač ali štruco ... kakor vam je ljubše).

Sestavine:

  • 250 g špargljev
  • 100 ml oljčnega olja
  • 100 ml mleka
  • 3 jajca
  • 200 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška (5 g)
  • 1 čajna žlička črnega mletega popra
  • 120 g pancete (nobvezno)

Za pehtranovo maslo:

  • 125 g masla (sobna temperatura)
  • 2 čajni žlički belega kisa
  • 3 žlice pehtrana (drobno nasekljajte)

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. S papirjem za peko obložite pekač. Najboljše se obnese podolgovat pekač za kruh (cca. 20 cm dolžine).

Tako pripravite pehtranovo maslo:

Zmehčano maslo, pehtran in kis dobro zmiksajte v mešalniku. Poskusite in po potrebi dodajte še malo kisa. Maslo dajte v manjšo posodico in pustite na sobni temperaturi. 

Profimedia
Tako pripravite špargljevo 'potico':

Šparglje očistite in skuhajte al dente (ne smejo se razkuhati). Sperite pod hladno vodo in postavite na stran.

V posodi zmešajte olje, mleko in jajca.

V drugo, večjo posodo presejte moko in pecilni prašek. Na sredini naredite vdolbinico. Dodajte poper in vlijte mokre sestavine. Počasi zmešajte v testo.

V pekač vsujte nekaj žlic testa. Toliko, da to v celoti pokrije dno pekača. Po testu razporedite nekaj špargljev, nato jih pokrijte s plastjo testa.

Ponovite še enkrat: po testu razporedite šparglje in zaključite s testom.

Na vrh položite še špargelj ali dva. 

Pecite 40 do 45 minut oz. dokler ni 'potica' lepo zlato rjavo zapečena. Če je pečena, preverite z zobotrebcem oz. špino.

'Potico' vzemite iz pekača in pustite, da se popolnoma ohladi.

Ponudite s pehtranovim maslom in zeleno solato.

ČE BOSTE V RECEPT VKLJUČILI PANCETO:

Panceto narežite na drobne koščke in jo  hrustlajvo zapecite v ponvi ter malce ohladite. Nato jo nekaj potresite po vsaki plasti s šparglji.

Preberite še: Vse, kar morate vedeti o trdo kuhanih jajcih

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ysabel Taberner | Food Blogger (@tartadefresas_ysabel) on

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri