Hrustljavi domači prigrizki

Hrustljavi domači prigrizki (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
2. 9. 2015

Zdravi prigrizki, ki jih boste pred televizorjem grizljali brez slabe vesti.

Pica krekerji

Sestavine:
  • 200 g paradižnika
  • 200 g suhih paradižnikov
  • 150 g čebule
  • 1 jušna žlica majarona
  • 2 jušna žlica origana
  • 2 jušna žlica bazilike
  • 80 g lanenih semen
  • 80 g mletih lanenih semen
Priprava:

Nasekljamo paradižnik in čebulo, dodamo suhi paradižnik, ki smo ga namakali približno dve uri, in vse začimbe. Skupaj dobro premešamo v mešalniku.

Dobljeno maso ročno vmešamo k mešanici mletih in celih lanenih semen. Sledi sušenje v dehidratorju ali pečici. Na pladenj najprej položimo papir za peko in po njem na tanko razmažemo mešanico za pica krekerje.

Nekaj časa sušimo na eni strani, nato obrnemo in krekerje do konca posušimo še na drugi strani. V dehidratorju pri 46 °C traja to vsaj 12 ur, v pečici pa je lahko tudi hitreje – odvisno od nastavljene temperature. Krekerje narežemo na poljubno velikost in jih hranimo na suhem.

Pečena dukkah čičerka

Sestavine:
  • 200 g čičerke
  • 70 g lešnikov (s kožico)
  • 2 žlici sončničnih semen
  • 1 čajna žlica janeža
  • 1 jušna žlica cele kumine
  • 1 čajna žlica celega zelenega popra
  • 3 jušne žlice semen koriandra
  • 2 jušni žlici sezama
  • olje
Priprava:

Za pripravo začimbne mešanice dukkah pečemo lešnike 20 minut v pečici na 160 stopinj; po desetih minutah dodamo sončnična semena in pustimo, da se dobro ohladijo. V ponvici, ki jo dobro segrejemo, popražimo janež in kumino, zeleni poper, semena koriandra in sezam ter pražimo, da začne pokati. Odstavimo in ohladimo. Začimbe stremo v možnarju, lešnike in semena sončnic pa na grobo zmeljemo. Ko vse skupaj zmešamo, dobimo dukkah.

Čičerko dan prej namočimo in skuhamo (primerna je tudi že pripravljena iz pločevinke). Osušimo jo s papirnatimi brisačami. V posodi zmešamo 2 do 3 žlice začimbne mešanice dukkah s 3 žlicami olja, nato dodamo čičerko. Pečico segrejemo na 210 stopinj. V pekaču na peki papir razporedimo čičerko in jo pečemo 40 minut. Gotova je, ko je hrustljava.

Recepta sta prispevala: Sašo Šketa, avtor strani Presno.si in Sabina Penšek, avtorica kulinaričnega bloga Tolsta nutrija; v reviji Lisa

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri