Leča je izjemno zdrava stročnica. Poskrbite, da se bo večkrat znašla na vašem jedilniku.
Za 4 osebe potrebujete:
- 300 g rjave leče
- 2 lovorjeva lista
- sol in poper
- 2 jajci
- 150 g drobno nastrganega sira (čedar, gavda)
- 200 g šampinjonov (rezine)
- 1 majhen por (kolesca)
- pest sesekljanega peteršilja
- moko
- maslo in drobtine za model
- 2 korenčka
- 1 majhno bučko
- 2 rdeči papriki
- 1 čebulo
- 3 stroke česna
- 3 žlice olivnega olja
Priprava:
Lečo oplaknite in jo za 2 uri namočite v hladni vodi. Nato jo do mehkega skuhajte skupaj z lovorjevima listoma. Tik pred vretjem jo začinite s soljo.
Očistite šampinjone in por ter vse skupaj sesekljajte. Lečo odcedite, odstranite lovorjeva lista in jo stresite v skledo. Dodajte jajci, sir, šampinjone, por in peteršilj. Začinite s soljo in poprom ter dobro premešajte. Če je treba, mešanico zgostite z moko. Porazdelite jo po namaščenem in z drobtinami potresenem modelu, in štruco 60 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.
Očistite korenje, bučko in papriki ter vse skupaj zrežite na večje koščke. Olupite čebulo in česen. Čebulo zrežite na osmine, česen pa na rezine.
Korenje stresite v vrelo slano vodo in ga malce pokuhajte (še vedno mora ostati hrustljav). Nato ga odcedite. Na olju v kozici popražite čebulo in česen. Dodajte vso zelenjavo in jo popražite. Začinite jo, odstavite s kuhalne površine in jo postrezite k lečini štruci.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?