IDEJA ZA VELIKO NOČ: navdušite s TO slastno čokoladno dobroto

IDEJA ZA VELIKO NOČ: navdušite s TO slastno čokoladno dobroto (foto: promocijski materiali) promocijski materiali
30. 3. 2020 Promocijsko sporočilo

Glede na izredne razmere in trenutno situacijo, ki je vse nas popeljala v karanteno, bomo letos veliko noč praznovali malo drugače. Ampak zato nič manj zanimivo. Še vedno smo lahko ustvarjalni in v članku boste lahko našli  idejo in recept za najbolj sladko velikonočno dobroto.

V ekipi Moje čokolade, so tudi tokrat izkoristili njihovo vedno bolj polno bazo receptov. Ampak preden pridemo do sestavin in korakov, kako lahko doma z vsakdanjimi sestavinami pripravite slastne čokoladne kolačke, še nekaj zanimivosti velike noči, ki jih zagotovo še ne poznate!

Velika noč vsako leto na drug datum

Velika noč je premakljiv praznik, v odvisnosti od datuma velike noči so tudi datumi nekaterih drugih cerkveni praznikov in tudi pust. Na prvem ekumenskem koncilu v Nikeji so določili, da se veliko noč praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. Aprilom. Letos se velika noč praznuje v nedeljo, 12. Aprila.

promocijski materiali

Kaj ima zajček z veliko nočjo?

Zgodba o zajčku, ki nosi darila se je začela v Nemčiji, kjer kroži stara zgodba o revni materi, ki svojim otrokom ni mogla kupiti daril, zato je pobarvala jajca in jih skrila po svojem vrtu. Otroci, ki so iskali jajčka na vrtu so med njimi opazili zajčka. Otroci so mislili, da je bil zajček tisti, ki jim je prinesel pisane pirhe.

Pššššt, kar naj takšna misel še ostane. :)

promocijski materiali

Velikonočni pirhi

Tradicija podarjanja velikonočnih jajc izhaja že iz časov Egipčanov, Perzijcev, Galcev, Grkov in Rimljanov, ki so v jajcu videli simbol življenja.

Barvanje jajčk simbolizira ponovno rojstvo, poslikava jajčk je značilna za pomladni čas, ko se prebuja narava. Rdeče obarvana jajčka pa v krščanstvu simbolizirajo tudi kaplje Kristusove krvi.

Jajca lahko barvamo tudi z naravnimi barvami, kot so to počeli že včasih. Rdečo barvo lahko dobimo tako, da jajčka namakamo v zavretku iz lupin rdeče čebule, rjavo z olupki čebule, rumeno z žafranom in zeleno z zelenim čajem, špinačo, regratom in koprivo.

Kako so nastala prva čokoladna jajčka? 

Prvo čokoladno velikonočno jajce so v komercialne namene izdelali leta 1873 v Veliki Britaniji v čokoladnici Fry and Sons. Pred tem so se ljudje obdarovali s praznimi jajci, narejenimi iz kartona, ki so jih napolnili z darilci.

Razvoju čokoladnih jajc je sledil John Cadbury, ki je leta 1875 naredil prvo Cadburyjevo velikonočno jajce, do leta 1892 pa je podjetje proizvajalo že 19 različnih linij, vsa jajca pa so bila narejena iz temne čokolade. Podjetje je pozneje še bolj zaslovelo s polnjenimi kremastimi čokoladnimi jajčki.

RECEPT: Trojni čokoladni velikonočni kolački

Obljubimo, da bodo trojni čokoladni velikonočni kolački navdušili tako vas kot vaše bližnje. Še posebej pa bodo navdušili vse čokoholike, saj so sestavljeni iz več vrst čokolade. Recept je hiter in preprost, tako da je primeren za vse, tiste malo bolj in tiste malo manj vešče v kuhinji.

Sestavine za brownie kolačke

●      185 g masla

●      185 g temne čokolade BAM

●      3 velika jajca

●      275 g rjavega sladkorja v prahu

●      85 g moke

●      40 g kakava BAM

●      100 g termostabilnih kapljic BAM

Sestavine za čokoladno kremo

●      250 g sladke smetane

●      250 g temne čokolade BAM

Postopek priprave brownie kolačkov:

Korak: Čokolado in maslo stopimo nad vodno paro in ju nato nekoliko ohladimo.

Korak: Jajca penasto umešamo z rjavim sladkorjem v prahu in jih primešamo k ohlajeni čokoladni mešanici.

Korak: Dodamo še presejeno moko s kakavom in termostabilne čokoladne kapljice.

Korak: Maso nadevamo v pekač za kolačke in pečemo 25 minut na 160°C.

Postopek priprave čokoladne kreme:

Korak: Smetano segrevamo do vretja in preden zavre jo odstavimo s štedilnika ter z njo prelijemo koščke čokolade.

Korak: Mešamo, da se vsa čokolada enakomerno stopi in nato čokoladno mešanico čez noč postavimo v hladilnik.

Korak: Naslednji dan jo stepemo do kremaste teksture in nabrizgamo na vrh kolačkov.

Korak: Na vrh čokoladne kreme razvrstimo pisane bonbončke v obliki velikonočnih jajčk za dekoracijo.

Kolačke postrezite po velikonočni pojedini in razveselite tako najmlajše kot tudi tiste malo starejše. Pa veselo sladkanje in lepe velikonočne praznike vam želi ekipa Moje čokolade!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri