Moja družina je z grškega otoka, kjer ljudje živijo 100 let - tukaj je 12 živil, ki jih jedo ves čas

13. 4. 2024
Deli
Diane je odkrila, katera živila veliko uporablja pri kuhanju in katera jedo prebivalci Ikarije. (foto: Instagram @wayangrestaurant (Posnetek zaslona))
Instagram @wayangrestaurant (Posnetek zaslona)

Grški otok Ikaria je ena od številnih modrih con po svetu, kjer ljudje živijo nenavadno dolgo. Diane Kochilas, ki prihaja z Ikarije, je podala vpogled v to, kaj tam jedo.

Leta 2009 so grški zdravniki in znanstveniki ugotovili, da je bilo 13 odstotkov Ikarijcev v njihovi študiji starejših od 80 let, v primerjavi s približno 1,5 odstotka svetovnega prebivalstva in približno 4 odstotki v Severni Ameriki in Evropi. Ljudje na otoku so imeli 10-krat večjo verjetnost, da bodo živeli 100 let kot Američani.

Preberite še:

Sodelavka CNBC Diane Kochilas ima družinske korenine iz Ikarije in že skoraj dve desetletji vodi kuharsko šolo iz kuhinje in vrta svoje kmečke hiše. Njegovi meniji so globoko povezani s sredozemsko tradicijo. Izdala je 18 knjig o grški kuhinji.

Diane je odkrila, katera živila veliko uporablja pri kuhanju in katera jedo prebivalci Ikarije.

Fižol in stročnice

To so osnovne sestavine Ikarske diete. Če ga dodate svojemu dnevnemu načrtu obrokov, dokazano podaljšate življenjsko dobo in vam lahko pomaga izločiti meso iz prehrane. Poskusite z: fižolom, čičeriko, lečo, suhim grahom.

Česen

"Ne morem si predstavljati svojega življenja ali svoje kuhinje brez česna!" Je odličnega okusa, je naravna sestavina, ki je zdrava. Sodobni Ikarci prisegajo na česen. "Moja hčerka pripravlja preventivno mešanico surovega česna, gorskega ali žajbljevega čaja, ingverja in medu, ki jo uživa, ko ima prehlad ali simptome prehlada - ta nasvet je povedal naš prijatelj, George Stenos, ki je star 91 let," pravi Diane.

Česen izboljša okus skoraj vsega, kar kuhate. Ko se zmehča in skuha, postane slajše, tako da toliko različnim živilom da skoraj karameliziran okus.

Žita

Polnozrnata žita so sestavni del prehrane na Ikariji. Tukaj je nekaj različnih vrst, ki jih imate pri roki: bulgur, farro, polnozrnate testenine in brezglutenske testenine z visoko vsebnostjo beljakovin na osnovi fižola, kot so testenine iz čičerike in leče.

Zelišča/začimbe

Na Ikariji raste veliko zelišč, a večina od nas lahko doma pridela nekaj lončkov svežih zelišč. Tudi če nimate terase, ga lahko postavite na okensko polico. Diane uporablja zelišča v številnih svojih receptih.

Osnovna posušena zelišča so: lovorov list, origano, timijan, meta, rožmarin.

Oreščki

Oreščki so pomembna sestavina grške regionalne kuhinje. Po Grčiji rastejo po vsej državi. Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih in najbolj zdravih: mandlji, pistacije, sezam (tahini), orehi.

Olive

Olive so že od prazgodovine glavna sestavina grške prehrane in jih je treba vedno imeti na zalogi. V Grčiji jih tradicionalno jedo samostojno ali v solatah.

Olivno olje

Oljčno  ali olivno olje je osnova sredozemske prehrane in je nujno v shrambi.

Številne koristi za zdravje so povezane s sredozemsko prehrano. Prebivalci Ikarije uporabljajo samo ekstra deviško olje, kar preprosto pomeni, da je olje nerafinirano.

Morska sol

»Na Ikariji veliko ljudi, vključno z mano, uporablja morsko sol, ki jo zbirajo v majhnih naravnih solnih bazenih, ki so nastali ob skalnati obali otoka. "Okusnejša je od navadne kuhinjske soli, ki prihaja iz rudnika in je močno predelana," pravi Diane.

Med

"To je eden mojih osebnih favoritov. Vsakodnevno uživanje medu je ena od skrivnosti dolgoživosti otočanov. Med je antibakterijski, bogat z antioksidanti, vključno s flavonoidi, in – za razliko od belega sladkorja ali umetnih sladil – pomaga telesu uravnavati raven sladkorja v krvi. Veliko ljudi pri nas vsako jutro poje eno žlico," razkriva Diane Kochilas.

Med lahko dodate čaju, pa tudi zajtrku ali pa ga vmešate v prelive.

Suho sadje

Fige in rozine sta dve vrsti suhega sadja, ki ju ima Diane vedno pri roki in ju dodaja v različne slane jedi, predvsem v solate in riževe jedi.

Jogurt

Jogurt je fermentirano živilo, ki je že tisočletja del vzhodnosredozemske kulinarične tradicije. Tradicionalni jogurt v Ikariji je narejen iz kozjega mleka in ima slasten kiselkast okus ter kremasto teksturo.

Če ne marate jogurta iz kozjega mleka, ga nadomestite s tistim, ki ga najdete v naših trgovinah in je prav tako bogat s probiotiki.

Feta in podobni siri

Skoraj ves sir, ki ga delajo in jedo Ikarci, je narejen iz kozjega ali ovčjega mleka, kot feta. Velik del je naravno fermentiran.

"V letih poučevanja večinoma Američanov, ki prihajajo k mojim predavanjem, sem imela veliko ljudi, ki niso prenašali laktoze, vendar lahko brez težav uživajo tradicionalne otoške sire iz kozjega mleka in celo kozarec ali dva svežega kozjega mleka," pravi Diane.

Preberite še: Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi