Žuželke v prehrani?! Ogabno, kajne? Toda kaj, če bi vam jih ponudili na takšen način? Strokovnjaki prepričani, da bi ...

14. 5. 2024
Deli
Žuželke v prehrani?! Ogabno, kajne? Toda kaj, če bi vam jih ponudili na takšen način? Strokovnjaki prepričani, da bi ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki so prepričani, da bi se več ljudi odločilo za uživanje žuželk, če bi bile na voljo na tak način.

Žuželke v živilih so v zadnjem času "vroča tema": nekateri so prepričani, da je to odličen alternativni vir beljakovin, ki je hkrati okolju prijaznejši, spet drugi pa zatrjujejo, da nikoli v življenju ne bodo uživali izdelkov z žuželkami.

Ne spreglejte:

Strokovnjaki navajajo številne prednosti žuželk: so bogat vir beljakovin, lažje jih je gojiti, so okolju prijaznejše v primerjavi z govedino in drugimi viri mesa, obenem pa vsebujejo tudi manj maščob, kar bi lahko pomagalo v boju proti debelosti, ki v sodobnem svetu strmo narašča. A raziskave zaenkrat kažejo, da se številnim ljudem upira že sama misel, da bi žuželke uživali.

Portal The Sun poroča o študiji, v kateri je skoraj polovica Britancev (47 odstotkov) izjavila, da ne bi bili pripravljeni jesti žuželk, medtem ko jih je 40 odstotkov odgovorilo, da niso prepričani. Samo 13 odstotkov ljudi, ki so izpolnili anketo, je povedalo, da bi bili pripravljeni uživati žuželke.

Je dodajanje žuželk v moko rešitev?

Izkazalo se je, da se številnim žuželke preprosto gnusijo, zato jih ne bi želeli niti poskusiti. A strokovnjaki menijo, da bi lahko poiskali načine, kako bi te živali lahko približali ljudem.

Dr. Maxine Sharps z univerze De Montfort je dejala, da je ena od takih načinov tudi ta, da bi žuželke preprosto zmleli in iz njih naredili nekakšno moko, ki bi jo nato lahko primešali običajni moki ali jo uporabili v predelanih izdelkih. 

"To je bilo v drugih delih sveta že uspešno narejeno z riževimi izdelki, obogatenimi s čričkovo ali rožičevo moko," pojasnjuje strokovnjakinja.

Moka, narejena iz žuželk, je beljakovinsko bogata, obenem pa zagotavlja tudi pomembna mikrohranila. Nekatere britanske spletne trgovine že prodajajo moko iz žuželk, ki je pogosto označena kot "beljakovinski prah".

Kmalu morda ne bomo imeli izbire

Čeprav se danes morda redno uživanje žuželk sliši skoraj neverjetno, je dejstvo, da so ravno te živali lahko rešitev za številne globalne težave. Še več: lahko se zgodi, da bodo žuželke preprosto edini vir beljakovin, ki bo na voljo.

"Glede na podnebne spremembe in predvideno rast svetovnega prebivalstva, sčasoma morda ne bo druge izbire, kakor uživanje žuželk," pravi dr. Sharps.

Strokovnjaki si vsekakor prizadevajo, da bi iz žuželk naredili izdelke, ki so hranljivi, predvsem pa varni za uporabo. Vsak posameznik pa se bo na koncu odločil, ali bo tak izdelek užival ali ne.

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi