Iz domačih krajev Promocijsko sporočilo

O kulturi pitja

17. 12. 2012
Deli

Kultura pitja vina obravnava naš odnos do vina kot odnos posameznikov in odnos cele nacije. Slovenija sodi med vinorodne dežele, kar pomeni, da pridela dovolj kakovostnega vina, ob tem pa mora toliko bolj spoštovati tudi kulturo pitja vina in jo ohranjati.

Kultura pitja pomeni, da vino vedno zmerno uživamo, običajno ob hrani. Nekateri menijo, da potrebujete za to veščino vsaj zaključen tečaj someljeja 3. stopnje.

Lahko pa je tudi bolj preprosto, če sledite nekaj osnovnim namigom:

  • Pomembno je, da izberete dobro vino. Slabo vino se ne poda k ničemur.
  • Lahka hrana se lepo ujame z lahkimi vini, krepka s krepkimi.
  • Hrana intenzivnega okusa išče vino intenzivnega okusa. In obratno.
  • Vina z več kislinami se lepo ujamejo z jedmi z več kislinami (paradižnik npr.)
  • K zrezku ponudimo vina z več tanini npr. cabernet sauvignon, k mastnejši hrani vina z nekaj več kisline, npr. rebulo ali šipon.

Več na www.mercator.si

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.
Ponudba alkoholnih pijač ni namenjena osebam, mlajšim od 18 let.