Jesensko sladkanje...
Za 12 kosov potrebujete:
Za nadev:
- 3 jabolka
- 2 žlici limonovega soka
- 50 g sladkorja
- 60 g rozin
- 100 g maskarponeja
Za testo:
- 200 g masla
- 200 g sladkorja v prahu
- 4 jajca
- ščepec soli
- 250 g moke
- 1 žlico pecilnega praška
- 150 g maskarponeja
Priprava:
1 Olupite 2 jabolki, odstranite peščišče, sadeža zrežite na drobne kocke in jih nakapajte z limonovim sokom. V ponvi karamelizirajte sladkor, dodajte jabolka in jih malce podušite. Ponev odstavite, jabolkom dodajte rozine, počakajte, da se ohladijo in nato primešajte maskarpone.
2 Zadnje jabolko zrežite na rezine in odstranite osrednje peščišče. Rezine nakapajte z limonovim sokom in jih postavite stran.
3 Ločite rumenjake od beljakov. Zmehčano maslo penasto stepite s sladkorjem in rumenjaki. Beljakom dodajte ščepec soli in stepite trd sneg. Nato počasi zmešajte oba dela in dodajte še presejano moko in pecilni prašek. Na koncu vse skupaj vmešajte v maskarpone.
4 Pripravljeno testo dajte v namaščen in pomokan tortni model. Po vrhu razporedite karamelna jabolka, nanje položite rezine jabolk in torto približno 45 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Počakajte, da se ohladi v modlu in nato odstranite obod.