Pecivo za crkljanje...
Za 16 kosov potrebujete:
Za testo:
- 450 g moke
- 120 g sladkorja v prahu
- ½ zavitka pecilnega praška
- 2 žlici smetane
- 200 g kock zmehčanega masla
- 4 rumenjake
- lupinico 1 bio limone
Za nadev:
- 600 g olupljenih in nastrganih jabolk
- sok 1 limone
- 20 g vaniljevega sladkorja
- 1 noževo konico cimeta
- 190 g grobo sesekljanih orehov
Priprava:
1 Presejte moko, sladkor v prahu in pecilni prašek. Dodajte maslo, rumenjake, limonino lupinico in smetano. Premešajte in zgnetite trdno testo. Odrežite tretjino in jo za 2 uri postavite v zamrzovalnik. Preostalo testo postavite v hladilnik.
2 Zmešajte nastrgana jabolka, limonov sok, vaniljev sladkor, cimet in orehe.
3 Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač obložite s papirjem za peko. Ohlajeno testo razvaljajte v pravokotnik in z njim obložite pekač. Po njem razporedite jabolčni nadev.
4 Beljakom dodajte sladkor in iz njih stepite trd sneg. Dodajte približno 1 žlico limonovega soka in škrob. Stepajte, dokler se ne začnejo tvoriti konice. Sneg nato razporedite po jabolčnem nadevu.
5 Zamrznjeno testo grobo nastrgajte in ga potresite po snegu beljakov. Kolač pecite približno 45 minut. Po koncu peke ga potresite s cimetom in zrežite na kvadrate.