Je pravilo 5 sekund pri hrani mit ali resnica?

Je pravilo 5 sekund pri hrani mit ali resnica? (foto: profimedia) profimedia
10. 11. 2018

Se ga držite?

Pravilo 5 sekund pravi, da naj bi od trenutka, ko hrana pade na tla ali na drugo nečisto površino, imeli na voljo 5 sekund, da jo poberemo, preden jo napadejo bakterije. Temu verjamete, ali trdite, da je vse izmišljotina? No, znanstveniki so naredili preizkus.

Raziskava je nastala že leta 2006, opravljena pa je bila na treh poskusih. Glavno vprašanje je bilo, po kolikšnem času se bakterije prenesejo na hrano, ko se ta dotakne tal. Bakterije salmonele so razporedili po ploščicah, lesu in preprogi. Nato so na površine postavili hrano in spremljali, koliko bakterij se je nabralo po 5, 30 in 60 sekundah.

Kakšni so bili rezultati?

Raziskava je pokazala, da je “pravilo 5 sekund” nič več kot mit. Že po petih sekundah so se na hrani namreč nabrale bakterije. Dlje, kot hrana leži na tleh, več bakterij se na njej nabere. Prenos se zgodi takoj, ko hrana pride v stik z nečisto površino. Ugotovili so tudi, da je salmonela na površinah ostala kar mesec dni.

Kaj narediti s pravilom?

Pravilo 5 sekund je ovrženo, saj je količina bakterij odvisna od več dejavnikov, ne le časa, ko je hrana v stiku z nečisto površino. Vprašanje je tudi, koliko bakterij se tam nahaja, vrsta hrane, vrsta površine … Če torej ne veste, v kako čistem okolju se nahajate ali vam hrana pade na tla na javnih krajih, raje premislite, ali se splača tvegati in jo pojesti.