POGOSTO UŽIVANJE MESNIN IMA TAKO DOBRE KOT SLABE LASTNOSTI
SLABE LASTNOSTI
Vsebujejo veliiiko soli
Ja, tudi vaša najljubša salama vsebuje veliko soli, saj si z njo proizvajalci pomagajo, da je izdelek obstojnejši. V telesu sicer potrebujete natrij, vendar prevelika količina začne škodovati. Ko je raven previsoka, to vodi v povišan krvni tlak, to pa v večje tveganje za bolezni srca in ožilja ter možgansko kap.
Poleg tega lahko v telesu začenjo zastajati tekočine, kar povzroča napihnjenost in otekanje. Vse to obremeni ledvice, zato se lahko pojavijo težave.
Večje tveganje za določene bolezni
V predelanem mesu in mesnih izdelkih najdemo nasičene maščobe, ki prispevajo k povišani ravni holesterola, to pa poveča tveganje za bolezni srca in ožilja. Ena od raziskav celo povezuje pretirano uživanje predelanega mesa z večjo umrljivostjo (raziskava: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522004282?via%3Dihub/).
Aditivi in konzervansi
Tako kot za večjo obstojnost delikatesnih izdelkov uporabljajo sol, so tu še aditivi in konzervansi. Te med drugim tudi izboljšajo okus in preprečujejo razmnoževanje bakterij. V splošnem jih priznavamo kot zdrave, na dolgi rok in v velikih količinah pa imajo lahko slabe posledice na zdravje.
Preverite še dobre lastnosti delikatesnih izdelkov. ➡️