Jetra naravnost obožujejo ta sok: pijte ga zjutraj, maščobe in toksine pa čisti kot z metlo!

18. 11. 2025
Jetra naravnost obožujejo ta sok: pijte ga zjutraj, maščobe in toksine pa čisti kot z metlo! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta sok je za vaša jetra kot metla za umazano dvorišče! 

Če bi jetra lahko spregovorila, bi verjetno najprej zahtevala ... kozarec soka iz korenja! Po besedah nutricionistke IvaneĐurović gre za eno najboljših naravnihzdravil za razstrupljanje in regeneracijo jeter, še posebej pri ljudeh, ki se soočajo z zamaščenostjo.

"Sok iz korenja bi morali piti na tešče, saj pospeši izločanje maščob in spodbuja obnavljanje jetrnih celic," pojasnjuje Ivana Đurović. A korenje ni edino živilo, ki ima na ta izjemno pomemben organ skoraj čudeženvpliv.

Nutricionistka priporoča, da se korenčkovemu soku doda nekaj limonovega soka, ki spodbuja razstrupljanje, ter kostanjevmed, ki pomaga pri obnovi tkiva. Med živili, ki jih jetra "obožujejo", izpostavlja tudi paradižnik, rdečopeso, špinačo in stebla regrata. "Vsak dan je priporočljivo pojesti 10 do 15 surovih stebel regrata, saj ta deluje kot naravni čistilec krvi in jeter," pravi. Če kuro ponavljate tri tedne, jetra opazno okrepijo svojo funkcijo.

Na soočenju pred referendumom padale težke besede: "To je sebično"

Za dodatno podporo delovanju jeter strokovnjaki priporočajo star recept:
zmešajte 15 žličk drobno sesekljane čebule, šest žličk medu in dve žlički pravega pelina, nato vse skupaj prelijte z litrom belegavina. Napitek dobro pretresite in dve žlički vzemite pred vsakim obrokom. "Gre za star ljudski eliksir, ki spodbuja izločanje toksinov in hkrati krepi prebavila," razlaga Đurović. Kuro je priporočljivo ponoviti vsakih šest mesecev.

Tudi sok iz redkve ali listovzelja ima močan učinek pri odstranjevanju maščob iz jeter, pri čemer zadostuje ena žlička na dan. Še eno učinkovito sredstvo je kompot iz suhihsliv: deset minut jih kuhajte, nato pa jejte po 10 sliv trikrat dnevno, 15 minut pred obrokom. Po dvanajstih dneh se raven maščob v jetrih začne zniževati, telo pa se razstruplja na povsem naravennačin.

Med najbolj cenjenimi zavezniki jeter je tudi artičoka – kuhana ali zmleta, saj uravnava delovanje jeter, pospešuje presnovo maščob in preprečuje njihovo kopičenje. Nutricionisti poudarjajo, da je ključ do zdrave jeter redno uživanje svežih, naravnih živil in izogibanje težki, mastni hrani. Čeprav je jetra mogoče obremeniti hitro, jih je mogoče tudi hitro obnoviti: s pravimisokovi, vztrajnostjo in disciplino.

Kako pogosto naj bi imeli spolne odnose? Spolna terapevtka razkriva "čarobno" številko