Nutricionistka razkriva: to je velika napaka, ki jo vsi počnemo z jogurtom – zavržemo njegov najbolj zdrav del

15. 9. 2025
Nutricionistka razkriva: to je velika napaka, ki jo vsi počnemo z jogurtom – zavržemo njegov najbolj zdrav del (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali tudi vi počnete to pogosto napako?

Ste tudi vi med tistimi, ki tekočino na vrhu jogurta takoj odlijete, ker menite, da ni užitna? Strokovnjaki opozarjajo, da je prav ta tekočina najbogatejša z zdravju koristnimi snovmi.

Jogurt je preprost in hiter način, kako prehrano obogatiti z beljakovinami, kalcijem in probiotiki. V zadnjih desetletjih je njegova priljubljenost močno narasla – in to z dobrim razlogom.

Ena porcija navadnega grškega jogurta brez dodatkov lahko vsebuje več kot 10 gramov beljakovin in približno 110 miligramov kalcija. A nutricionisti opozarjajo na pogosto napako, ki jo dela veliko ljudi:  tekočino, ki se nabere na vrhu jogurta, zavržejo. S tem pa zavržejo tudi pomembne hranilne snovi.

"Večina ljudi te tekočine ne izkoristi – pa bi jo morali," pojasnjuje nutricionistka Jessica Cording njene besede pa povzemajo na portalu mondo.rs.

Ta tekočina, poznana kot sirotka, ni znak, da je jogurt pokvarjen. Gre za povsem naraven del fermentacije. Mleku se dodajo žive kulture, ki ustvarijo gelasto strukturo, pri čemer se tekočina postopoma loči in nabere na površini. Sirotka je bogata s probiotiki, beljakovinami, kalcijem in pomembnimi minerali, kot so kalij, baker, fosfor in cink.

Znanstveniki po naključju potrdili obstoj demona

Če želite izkoristiti vse prednosti jogurta, strokovnjaki priporočajo, da sirotko preprosto vmešate nazaj v jogurt. Tako boste zaužili vse koristne snovi, hkrati pa boste dobili še bolj kremasto teksturo.

Vam je takšna tekstura neprijetna? Brez skrbi – sirotko lahko dodate v smoothie, uporabite pri kuhanju ali jo celo zamrznete za kasneje.

"Gre za popolnoma hranljivo sestavino. Zakaj bi se odrekli nečemu, kar vam lahko koristi?" še poudarja Cording.

Vir:

mondo.rs

"Slaba prebava povečuje tveganje za bolezni srca": kardiolog svetuje, kako izboljšati zdravje črevesja in posledično srca