25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kaj bodo jedli vaši otroci, ko se začne šola?

15. 8. 2010

Počitnice se še niso končale, ni pa narobe, če že sedaj pomislimo, kaj bomo svojim otrokom pripravljali za zajtrke, da bodo lažje kos svojim šolskih obveznostim. Naši možgani so naš najzanimivejši organ, ki pa imajo precej poseben okus za hrano. Ni presenetljivo, da hrana, ki jo jemo, vpliva na našo sposobnost razmišljanja in učenja.

Izbira kakovosti in raznolike hrane, ki telesu zagotovi zadostno količino vitaminov in mineralov, lahko bistveno vpliva na učne uspehe učencev.

Testi v Avstraliji so pokazali, da so se otroci, ki so jim v sokove dajali koktajl vitaminov in mineralov, na učnih testih izkazali precej bolje od otrok v testni skupini.

Ta raziskava dokazuje, da ima hrana pozitiven učinek na učne sposobnosti. Raziskava je vključevala 396 dobro prehranjenih otrok iz Avstralije in 384 podhranjenih otok iz Indonezije. Vsi otroci so bili naključno izbrani. Naredili so štiri skupine.

Prva skupina je prejemala koktajl železa, cinka, folatov in vitaminov A, B6, B12, in C, druga skupina ribje olje, tretja koktajl in olje, četrta pa nič. Po 12 mesecih so imeli avstralski otroci, ki so prejemali koktajl, v telesu povečano količino teh elementov.

Prav tako so se na učnih in spominskih testih izkazali bistveno bolje kot njihovi vrstniki iz testne skupine. Pri otrocih, ki so jim dodajali ribje olje, prav tako niso zaznali nobene razlike.

Najboljša in najslabša hrana

Raziskave so pokazale, da je najboljša hrana za normalno obnašanje otrok zelenjava in sadje. Najslabša pa je ocvrta in hitra prehrana, izdelki iz prečiščenih žit, že pripravljeni obroki in sladkor.

44 % otrok, ki se slabo prehranjuje, ima težave z obnašanjem v primerjavi s 16 % otrok, ki se zdravo prehranjujejo in imajo prav tako težave z obnašanjem, poročajo iz Amerike.

Če vaš otrok je nepražena semena in oreščke (poudarek na nepraženih), imate dvakrat večjo možnost, da bo v šoli dosegal boljše rezultate. V to skupino spadajo še zelena zelenjava in ribe.

Otroci, ki so jedli veliko mlečnih izdelkov, so imeli na šolskih testih rahlo slabše rezultate od povprečja. Približno polovica otrok, zajetih v zgornjo študijo, ima pogoste napade lakote za sladkarijami. Od teh jih ima 44 % slabo koncentracijo, 39 % slab spomin in 37 % opazna razpoloženjska nihanja.

Še nekaj besed o kosmičih

Pred kratkim je Zavod potrošnikov Slovenije testiral sedem izdelkov svetovnih proizvajalcev kosmičev, Nestle in Kellogg's, šest izdelkov drugih tujih proizvajalcev in štiri izdelke slovenskih proizvajalcev.

"Testirali smo visoko tehnološko obdelovana žita z dodatkom čokolade in medu s slikami, ki ponazarjajo, da je to žito primerno za otroke," pojasnjuje strokovnjakinja za prehrano Marjana Peterman in dodaja, da izdelki, pa čeprav namenjeni otrokom, niso namenjeni za uživanje več kot enkrat na 14 dni.

"Testa smo se lotili v obliki globalne akcije potrošniških organizacij v boju proti prekomerni teži otrok," je dejala predsednica ZPS Breda Kutin in dodala, da je tovrstni obrok postal normalna sestavina zajtrkov po vsem svetu. V izdelkih so preverjali vsebnost sladkorja, soli in maščobe, torej tistih hranilnih snovi, ki vplivajo na zdravje. Ugotovili so, da se največja odstopanja kažejo pri sladkorju, pri vsebnosti maščob in soli pa so odstopanja manjša.

Vsi analizirani izdelki so vsebovali več kot 12,5 grama sladkorja na 100 gramov izdelka. Od analiziranih 17 izdelkov je mejo za veliko vsebnost sladkorja za več kot dvakrat preseglo kar 12 izdelkov, dva med njimi (Honey Wheat in Smacks) pa celo za trikrat.

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Ni vseeno, kaj jeste, če bi radi bolje razmišljali. Raziskave so pokazale, da so otroci, ki so zajtrkovali sladkarije, na testih spomina in koncentracije dosegali rezultate 70-letnikov. Na testih so se najbolje odrezali visoko beljakovinski zajtrki. Zelo dobre rezultate so imeli otroci, ki so jedli za zajtrk sendvič s fižolom. Kombinacija beljakovin in vlaknin v fižolu vsebuje čarobno formulo. Če vam zjutraj fižol ne tekne, lahko poskusite s ovsenimi, pšeničnimi ali ječmenovimi kosmiči.

Za kosilo je dobra izbira jajčna omleta in solata. Jajca vsebujejo kolin, ki ga naše leto potrebuje za izdelavo nevrotransmitorja acetilholin. Znanstveniki na bostonski univerzi so ugotovili, da so se, kadar so prostovoljcem dali zdravilo, ki zapira acetilholinske receptorje v možganih, občutno zmanjšale možnosti pomnjenja.

Če kosilo končate še z navadnim naravnim jogurtom, ste učinkovito pripravljeni na dan. Jogurt vsebuje aminokislino tirosin, ki sodeluje v procesih pri izdelavi dopamina in noradrenalina. Raziskave v ameriški vojski so pokazale, da lahko tirosin v stresni situaciji pripomore k večji čuječnosti in spominu.

Ne smete pozabiti tudi na malice, da zadržite zadostno količino glukoze v telesu. Če se odločite za jagode in borovnice, ste naredili še eno dobro potezo. Saj boste tako izboljšali svojo koordinacijo, koncentracijo in kratkoročni spomin.

Mojca Cepuš, nutricionistka
Befit – vaš košček zdravja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri