Ste v procesu hujšanja? Potem je dobro, da imate čim več informacij o svojem telesu, saj boste tako bolje razumeli, kaj se dogaja. Poglejmo, kaj ima s tem opraviti čas prebavljanja hrane.
Pri hujšanju še zdaleč ne rabite paziti le na hrano, pač pa tudi na količino in vrsto gibanja, sproščanje in stres, mentalno počutje, življenjski slog ... Zato je dobro, da se tega lotite skupaj z zdravnikom in osebnim trenerjem, da boste vsaj na začetku dobili prave smernice. Tu pa kot zanimivost poglejmo, kaj ima čas prebavljanja hrane opraviti s hujšanjem in koliko časa se prebavljajo določena živila.
- Preverite tudi: Palačinke z okusom vanilije iz 3 sestavin
Seveda ne moremo natanko vedeti, koliko časa boste prav vi porabili za prebavljanje določene stvari, saj je pri tem pomemben spol osebe, starost, metabolizem in morebitne težave, povezane z njim ... A obstajajo živila, ki v telesu ostanejo dlje kot druga. Prva vas nasitijo, druga pa gredo čez telo in morate jih pojesti več, da ste zadovoljni.
In mogoče se tu skriva odgovor o velikosti vaših porcij:
Če opazite, da so na vašem jedilniku pretežno živila, ki potrebujejo manj časa za prebavo, potem pojeste več, kot bi sicer. Hitro prebavljiva hrana običajno povzroči naval glukoze - kar je telo ne porabi, se spremeni v maščobo.
Samo v enem obroku naj bi mešali hitro in počasi prebavljivo hrano, v drugih pa naj bi se temu izogibali. Najbolje, da kombinacijo živil postavite na krožnik v času kosila, ko je prebavni sistem najbolj aktiven. Zvečer bi bilo npr. dobro, da bi izbrali hitreje prebavljivo hrano, da si telo lahko ponoči zares odpočije.
Poglejmo, koliko časa približno naj bi prebavljali živila:
- Vodo prebavimo hitro potem, ko jo spijemo.
- Sadni ali zelenjavni sok: 15 do 20 minut
- Surova zelenjava: 30 do 40 minut
- Kuhana zelenjava: 40 minut
- Solata z oljem: 60 minut
- Ribe: 45 do 60 minut
- Krompir: ura in pol do 2 uri
- Žita: 2 uri
- Mlečni izdelki: 2 uri
- Oreščki: 3 ure
- Piščanec: uro in pol do dve uri
- Govedina: 3 ure
- Svinjina: 5 ur
- Jagnjetina: 4 ure
Bonus recept: slasten zajtrk iz skodelice
Pripravite sestavine:
- 3 žlice večnamenske moke
- 2 žlici ovsenih kosmičev
- ščep pecilnega praška
- 2 žlici mleka
- 1 žlica javorjevega sirupa
- borovnice
V večji skodelici ali v drugi posodi zmešajte moko, ovsene kosmiče in pecilni prašek. Dodajte mleko in javorjev sirup ter mešajte, da se sestavine povežejo. Na koncu z žlico vmešajte borovnice.
Sestavine dajte v skodelico, če ste jih zmešali v drugi posodi in jo postavite v mikrovalovno pečico za 2 minuti. Ko bo tortica pečena, bo rahlo odstopila od robov. Če še ne bo pečena, jo dajte v mikrovalovno pečico še za 30 sekund.
Viri: Zadovoljna.rs
Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧
Gostili smo prehranskega strokovnjaka Jerneja Ogrina, mag. inž. prehrane in ustanovitelja Zadnje diete:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?