Se spomnite, kako je včasih prodajalec sadja izrezal trikotnik, da bi vas prepričal o sladkosti lubenice? No, danes tega verjetno ne vidite več. Toda obstaja nekaj 'trikov', kako izbrati lubenico, ki bo dovolj zrela in sladka.
Trije koraki:
1. Preverite njen 'trebuh'
Dober pokazatelj zrelosti je lahko rumeno obarvan del lupine – to je mesto, kjer je lubenica ležala na tleh.
Če je lubenica zrela, bo zaplata večja in kremaste ali rumene barve. Če je njen 'trebuh' zelo svetlo rumen ali bel, to pomeni, da lubenica še ni povsem zrela.
2. Potrkajte po lubenici
Če potrkate po lubenici, bo njeno zrelost razkril globok, votel zvok. Če je zvok gost, lubenica zelo verjetno še ni dovolj zrela – njena lupina je debela. Če je zvok izjemno votel, pa je lubenica morda že prezrela in njeno 'meso' postaja kašasto.
3. Potežkajte lubenico
Lubenica mora biti težja, kot bi pričakovali glede na njeno velikost.
Še nekaj dodatnih namigov:
- Izberite lubenico, ki je okrogla ali le rahlo ovalna ter brez izboklin ipd. Podaljšana oblika pomeni, da je lubenica bolj vodena.
- Na lubenici je včasih mogoče opaziti mrežast vzorec, kot vene. To pomeni, da lubenica izloča sladkor. Večji vzorec, boljše.
- Skoraj enobarvna lupina, brez jasnih svetlih in temnih črt, pomeni, da verjetno še ni dovolj zrela. Pa tudi sicer, zelena barva mora biti temna, globoka, svetle črte pa kremaste ali svetlo rumene.
- Če ima lupine lesk, prav tako verjetno še ni dovolj zrela.
- Če pritisnete s prstom in lupina malce popusti, je lubenica zrela. Če je trda kot kamen, potrebuje še nekaj časa.
- Preverite tudi pecelj. Zelen pecelj nakazuje, da je bila lubenica pobrana prezgodaj.
Preberite še: