Kako pravilno hraniti trdo kuhana jajca?

31. 3. 2024
Deli
Kako pravilno hraniti trdo kuhana jajca? (foto: Profimedia)
Profimedia

V hladilniku, na sobni temperaturi, morda v zamrzovalniku? Kako in koliko časa pravilno hraniti trdo kuhana jajca?

Trdo kuhana jajca lahko predstavljajo odličen dodatek v sendvičih, solatah in drugih jedeh, lahko pa se uživajo tudi kot samostojni obrok. Njihova velika prednost je to, da jih lahko pripravite vnaprej. Kako pa jih po kuhanju shranjevati?

Kako pravilno shranjevati trdo kuhana jajca?

Trdo kuhana jajca je najbolje shraniti z lupino, saj slednja služi kot zaščita. Hkrati je jajca tudi lažje olupiti po tem, ko so za nekaj časa ohlajena v hladilniku.

Za optimalno shranjevanje upoštevajte ta navodila:

  1. Trdo kuhana jajca takoj po kuhanju prestavite v skledo z mrzlo vodo, da se hitreje ohladijo.
  2. Ko se jajca ohladijo, jih temeljito osušite s papirnatimi brisačkami. Pomembno je, da je vlaga čim manjša.
  3. Jajca postavite v nepredušno posodo za shranjevanje s trdimi stranicami. Uporabite lahko tudi "zip" vrečko za shranjevanje, vendar v tem primeru bodite še posebej pozorni na to, da med shranjevanjem ne poškodujete lupine. Neolupljena trdo kuhana jajca hranite v hladilniku do en teden.

Kako pa shraniti olupljena trdo kuhana jajca?

Olupljena trdo kuhana jajca prav tako lahko shranite v hladilniku, vendar bodo ta zdržala manj časa. To so navodila za shranjevanje.

  1. Trdo kuhana jajca takoj po kuhanju preložite v skledo z mrzlo vodo, da se hitreje ohladijo. Jajca olupite pod tekočo vodo.
  2. Olupljena jajca dajte v skledo. Posodo napolnite s toliko hladne vode, da ta prekrije jajca.
  3. Skledo z jajci v vodi hranite v hladilniku dva do tri dni. Zamenjajte vodo vsak dan, da ostane sveža.
Profimedia

Kaj pa, če jajca pustite na sobni temperaturi?

Po USDA priporočilih velja, naj pokvarljiva živila nikoli ne ostanejo v "nevarnem območju" (to pomeni na kateri koli temperaturi med 4.5°C in 60°C) za več kot dve uri - in to vključuje tudi jajca. Če ste jajca pomotoma pustili na sobni temperaturi več časa, seveda ni nujno, da bo prišlo do okužbe oziroma zastrupitve, je pa tveganje večje.

Kako ugotoviti, ali so trdo kuhana jajca pokvarjena?

Pokvarjena trdo kuhana jajca imajo na lupini pogosto sluzast ali kredast film. Prav tako lahko oddajajo neprijeten vonj po gnilobi.

Ali je jajca možno zamrzniti?

Trdo kuhana jajca niso idealna za zamrzovanje, predvsem zaradi beljaka. Ta postane žilav in gumijast. Po drugi strani pa lahko zamrznete trdo kuhane rumenjake.

Tako zamrznete trdo kuhane rumenjake:

  1. Trdo kuhana jajca takoj po kuhanju preložite v skledo z mrzlo vodo, da se hitreje ohladijo. Jajca olupite pod tekočo vodo.
  2. S prsti ali priborom ločite rumenjake od beljakov. Beljake porabite takoj ali jih shranite v hladilniku za dan ali dva.
  3. Kuhane rumenjake v enem sloju razporedite po pekaču. Zamrznite jih za vsaj tri ure ali do čez noč.
  4. Zdaj zamrznjene rumenjake prenesite v vrečko, primerno za zamrzovanje, z oznako z datumom. Zamrznjeni rumenjaki so užitni do enega meseca.

Vir: allrecipes.com

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ