Kako vzgojiti pametnega jedca

Kako vzgojiti pametnega jedca (foto: Profimedia) Profimedia
11. 2. 2017

V svetu, kjer imamo na vsakem koraku hrano ali vsaj reklamo zanjo, je kar velik izziv, da ne pretiravamo s prehranjevanjem.

Z dojenčki in zelo majhnimi otroki je lažje, saj navadno pojedo, kar jim pač damo, in potrudimo se, da jim damo res zdravo hrano. A po tretjem letu tudi otroci že vedo, kaj vse je dobrega in sladkega na tem svetu. Poglejmo, katere napake delamo starši in kako se jim izogniti.

1. Dobrote pospravimo

Saj veste, kako težko se je odreči hrani, ki jo imamo na dosegu roke, ali – še huje – gledati nekoga, kako uživa v tvoji najljubši hrani. Namesto da ves čas godrnjate in prepovedujete piškote in čokolado, sladkarije raje umaknite stran od oči in dosega otroških rok.

2. Ni treba skočiti, ko otrok reče: "Lačen sem."

Seveda je prvo leto z dojenčkom nekaj posebnega in mama je pripravljena na dojenje takoj, ko otrok le 'zamijavka'. A ko otrok začne jesti pravo hrano in zna reči 'lačen sem', takrat pomislite, da morda kdaj želi jesti le iz popolnega dolgčasa.

Strokovnjaki pravijo, da je za zdravo prehrano tako otrok kot odraslih najpomembnejša rutina. Obroki ob določeni uri nas naučijo rednega prehranjevanja ter nas odvrnejo od nezdravih in predvsem nepotrebnih prigrizkov.

3. Ne nagrajujte s posladki

Čeprav otrokom ves čas pridigate, da ne smejo jesti sladkarij, pa jih istočasno z njimi nagrajujete. Narobe, saj bodo tako sladkarije doživljali kot nekaj pozitivnega, in ne kot nekaj, kar škodi njihovemu zdravju.

Otroci se bodo tudi naučili, da bodo v vseh stresnih situacijah posegli po sladkorju, saj se bodo z njim tolažili. Raje mu dajte evro v šparovček, da si bo lahko kupil želeno igračko ali žogo, morda celo kakšen dan smučanja.

4. Zgled je najbolj pomemben

Nikar ne pričakujte, da bodo otroci sami začeli vpeljevati bolj zdrav način prehranjevanja, če boste vi še vedno jedli le stoje in hitro pripravljeno, kalorij polno in hranil prazno hrano. Vse se torej začne pri starših, zato za debelost otrok zares ne moremo kriviti ne šole ne starih staršev. Seveda je malo odvisno tudi od otroka, karakterja, apetita, a dober videz in zdrava hrana v hladilniku sta najboljše, kar lahko naredite, da bodo vaši otroci zrasli v pametne, preudarne, zmerne in predvsem zdrave jedce.

Preberite še:

Poskusite:

In preverite: