Kako za vikend pričarati poletje, kljub mračnim dnevom?

Kako za vikend pričarati poletje, kljub mračnim dnevom? (foto: Shutterstock) Shutterstock
15. 11. 2019 Promocijsko sporočilo

So vam hladni in turobni dnevi že zbrisali spomin na vroče poletje? Ni potrebno, da je tako. Poletje lahko prikličete, kljub slabemu vremenu. Povabite prijatelje, začnite kuhati in pripravite pravi grški večer s pristno grško kulinariko. Dodajte še glasbo, pomislite na krasne grške peščene plaže in poletje bo zopet pri vas doma.

Pred pripravo prave Grške večerje imejte v mislih, da so Grki pri uživanju hrane pravi hedonisti. Obrok v Grčiji skoraj vedno predstavlja priložnost za prijetno družabno srečanje, druženje in uživanje hrane lahko traja tudi več ur. V nasprotju z zahodom, kjer zaradi hitrega tema pogosto obrok končamo zelo hitro, se Grki hrani posvetijo z vsemi svojimi čuti. Lahko bi rekli, da ne jedo, zato, da bi živeli, ampak raje živijo za uživanje ob hrani, kajti dobra hrana in dobro vino po mnenju Grkov povezujeta ljudi. Pri pripravi grškega večera, zato najprej poskrbite za pravo vzdušje: skrbi pustite ob strani, sprostite se in se pripravite na sto odstotno kulinarično uživanje.

Pripravite grško pojedino z več hodi

Na grško kuhinjo sta imeli velik vpliv italijanska in turška, zato ni čudno, da je njen poudarek na olivnem olju, zelenjavi in zeliščih Sredozemlja. No, Grki seveda pravijo, da je njihova kuhinja avtohtona, nastala na grških tleh, a so Turki in Italijani prevzemali njene recepte, navade in način pripravljanja jedi.

Grki pri pripravi obrokov najpogosteje uporabljajo meso ovčetine in perutnino ter veliko rib in morskih sadežev. Ne smete pa pozabiti tudi na pite, odlične solate in osvežilne juhe. Grška kuhinja je sicer preprosta, z veliko zelenjave, zlasti paprike, paradižnika, bučk, kumar, jajčevcev, artičok, graha, boba, leče, čičerke, trtnih listov, rukole, okre, solate itn.. Veliko je sredozemskih začimb (origano, lovor, timijan, bazilika, sezam, peteršilj, divji koper), dodajajo olive in pinjole. Hrano pripravljajo skoraj izključno z olivnim oljem. Dejstvo je, da je hrana v Grčiji nekaj povsem drugega kot grška kuhinja v drugih državah. Na primer giros v Grčiji velja za hitro, nezdravo prehrano. Če zares želite pričarati pravo grško vzdušje in gostom ponuditi prave grške okuse, pripravite več hodov...

Začnete lahko s prigrizki, poznanimi pod imenom meze, ti, kot pravijo Grki spodbudijo apetit. Lahko jih uživate z vinom ali drugo njihovo pijačo. Značilnost mez je tudi, da naj bi se med gosti delile. Meze so lahko sestavljene iz oliv, feta sira, pomake iz humusa ali jajčevcev, mini pit, polnjeno zelenjavo itn. Nadaljujete lahko z ribjo oz. morsko jedjo, ki se v Grčiji vedno postreže pred mesno. Sledi glavna jed, ki naj bo obvezno sestavljena iz jagnjetine in poljubne priloge ter solate. Nikakor ne pozabite ponuditi tudi vina.

Recept za glavno jed 
Grški suvlaki z jagnjetino in tzatziki omako
Potrebujemo: 400g jagnjetine, sol, poper, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici olivnega olja, origano, sladko papriko, kumino, rdečo čebulo, pol kumare, naravni jogurt Mu Athentikos.
Priprava: najprej pripravimo marinado (zmešamo limonin sok, olivno olje, sol, poper, origano, sladko papriko in kumino), meso razrežemo na kocke in ga prelijemo s pripravljeno marinado. Mariniramo ga eno uro. Nato narežemo čebulo in jo z mesom nabodemo na nabodala. Pečemo v ponvi na vseh straneh, dokler ni meso dobro pečeno. Medtem pripravimo še tzatziki omako: naribamo kumaro, jo posolimo, nato z rokami ožamemo, da spusti vodo. Tako pripravljene kumare zmešamo z naravnim jogurtom Mu Athentikos, začinimo s soljo in poprom ter zelišči. Dodamo še žličko limoninega soka in olivnega olje in vse skupaj postrežemo.

Ne pozabite sladice!

Med najbolj tradicionalne grške sladice naj bi spadala grška baklava, ki se pripravlja na različne načine. Najbolj osnovna vsebuje med in oreščke. Kot sladico pa lahko postrežete tudi grški jogurt, ki je v primejavi z običajnim gostejši in bolj kremast. Izberete lahko grški tip Jogurta Mu Athentikos, ki jih odlikuje poln okus in kremasta tekstura, nadgrajeni so z izbranim podloženim sadjem. Naj bo sladica, grški tip Jogurta Mu Athentikos, vrhunec kulinaričnega doživetja vašega grškega večera. Z grškim tipom jogurta Mu Athentikos boste tako vstopili v njihov svet razvajanja in užitkov, za lahkotnejši užitek pa posezite po izdelkih Mu Athentikos Mousse.

Naravni grški jogurt kot sladico sicer lahko pripravite še v kombinaciji z medom, borovnicami, orehovimi jedrci, marmelado itn.

Dober tek!