Kako zmehčati trdo meso? To so triki, s katerimi naredite tudi cenejše kose mehke in okusne

1. 2. 2025
Deli
Mesarji dobro vedo, da je mehkoba, videz in okus pečenega mesa odvisen tudi od tega, kako ga razrežemo, preden ga damo na ponev. (foto: Profimedia)
Mesarji dobro vedo, da je mehkoba, videz in okus pečenega mesa odvisen tudi od tega, kako ga razrežemo, preden ga damo na ponev.
Profimedia

Cenejši kosi rdečega mesa so običajno zelo trdi in jih je treba pripraviti z veliko ljubeznijo, da se spremenijo v nežen grižljaj.

Te kuhinjske trike uporabljajo odlični kuharji, da zmehčajo meso in ga naredijo okusnega.

Preberite še:

1. Marinirajte meso

Če želite mesu dati dodatno globino okusa, ga marinirajte nekaj ur ali čez noč. Ne le da boste izboljšali okus mesa, ampak ga boste tudi zmehčali. Za zmehčanje mesa z marinado je pomembno, da vsebuje vir kisline, kot je kis, sok citrusov ali jogurt, pa tudi veliko soli, poroča Punkufer.

2. Meso zmehčamo s kladivom

Ali imate v kuhinji kladivo za meso? Ne samo, da vam bo pomagal sploščiti kos mesa in tako olajšati enakomerno pečenje, temveč boste tudi zmehčali trd kos v procesu mletja.

3. Meso pravilno narežemo

Mesarji dobro vedo, da je mehkoba, videz in okus pečenega mesa odvisen tudi od tega, kako ga razrežemo, preden ga damo na ponev. Pozorno preglejte surov kos mesa in ugotovite, v katero smer potekajo mišična vlakna v njem. Zarežemo z nožem navpično čez zrno. Tako jih boste skrajšali, meso pa boste lažje žvečili.

4. Meso dolgo časa kuhamo na nizki temperaturi

Če želite iz žilavih kosov govejega stegna pripraviti okusno enolončnico, je pomembno, da meso kuhate na nizki temperaturi – več ur. Golaž se tradicionalno kuha dve do tri ure na nizki temperaturi, pri čemer se kolagen v mišičnem tkivu mesa raztopi, zaradi česar so žilavi kosi mehki kot maslo.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem