Kakšen tip zajtrkovalca ste?

Kakšen tip zajtrkovalca ste? (foto: stockfood photo, profimedia) stockfood photo, profimedia
22. 10. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Kako začnete dan z novo energijo? Zajtrk je namreč najpomembneši obrok!

Odličen začetek dneva si vsak predstavlja drugače! Ne glede na to, ali vstajate zgodaj ali pa radi dolgo spite – zajtrka ne bi smel preskočiti prav nihče. Ta nas namreč pripravi na dan in nas obvaruje pred napadi volčje lakote. Ker naše telo potrebuje energijo, ga moramo z njo oskrbeti še navsezgodaj. Drugače nam je bo zmanjkalo že v opoldanskih urah.

Zajtrk je tako najpomembnejši obrok dneva in mora poskrbeti za zapolnitev 25 % energijskih potreb. Ogljikovi hidrati poskrbijo za novo moč, balastne snovi za dobro prebavo, vitamini in minerali pa za močan imunski sistem. Če si boste zjutraj vzeli čas za zajtrk, boste tako tudi onemogočili, da bi vas zajel stres. Dobra osnova torej ...

Zajtrk za športne navdušence

Energijski začetek dneva: polnovreden zajtrk z balast­nimi snovmi, beljakovinami in minerali, kot je na primer polnozrnati kruh s kumaričnim svežim sirom ali hrustav kruh s skuto in korenjem.

Zajtrk za uživače

Delo lahko počaka, najprej je na vrsti dober zajtrk! S kavo, rogljičkom in svežimi žemljicami z malce sira in salame. Za sladkosnede pa še marmelada. In seveda ne sme manjkati še blag sadni sok.

Zajtrk za tiste, ki se jim mudi

Nekaterim zadošča skodelica kave stoje in gremo. Bolje bo, če si vzamete čas vsaj za mislije. Hitro pripravljeni z ovsenimi kosmiči, rozinami in sadjem. Še malce mleka in že imate ekspresni zajtrk.

Zajtrk za sladokusce

Zaspanci ne bodo nikoli razumeli, da kdo zaradi zajtrka vstane celo prej in si naredi palačinke z medom ali pa zeliščno omleto. Mmmmh!

Preberite še: 7 tipov zajtrkov, ki jih priporočajo nutricionisti

Značke: zajtrk