Kam z odvečnimi beljaki jajc? Pripravite slastne snežene kepe!

27. 1. 2023
Deli
Kam z odvečnimi beljaki jajc? Pripravite slastne snežene kepe! (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj narediti, če vam med kulinaričnim ustvarjanjem ostanejo beljaki?

Se tudi vam pogosto zgodi, da vam med peko ostanejo jajčni beljaki? Dodajte jim mleko in sladkor ter ustvarite uporabne snežne kepe!

Snežnim kepam nekateri pravijo tudi "ptičje mleko" ali "šnenokle". Poznajo jih praktično povsod po svetu, še posebej pa so priljubljene v Evropi.

Od države do države se recepti lahko nekoliko razlikujejo, osnova pa je povsod enaka: potrebujete le beljake, sladkor in mleko.

Kako pripraviti snežne kepe?

Postopek je precej preprost, a je vseeno pomembno, da ste pri pripravi natančni in previdni.

1. Najprej iz beljakov in sladkorja z električnim mešalnikom stepite trd sneg. Da bo slednji res čim bolj uspel, najprej mešajte pri nizki hitrosti, nato pa jo stopnjujte proti višji.

2. V večji kozici segrejte liter mleka. Ko slednje zavre, ogenj zmanjšajte.

3. Z žlico oblikujte beljakove kepice, ki jih eno za drugo počasi in previdno spustite v vroče mleko. Pomembno je, da je mleko res vroče, skoraj vrelo, obenem pa ne sme zavreti.

4. Kepice na ta način kuhajte približno 30 - 60 sekund na vsaki strani. 

5. Beljakove kepice s penovko prestavite na krožnik in pustite, da se ohladijo.

Kako jih uporabiti?

Najbolje je, da ohlajene snežne kepe prelijete s kakšno sladko omako ali pudingom. Dodate jim lahko tudi sadje, koščke čokolade, piškote in druge dobrote po vašem okusu.

Snežne kepe so odlična sladica, s katero lahko navdušite goste, obenem pa poskrbite, da odvečnih beljakov ne zavržete.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"