Kavne usedline ne bi smeli metati v smeti! Znanstveniki pravijo, da bi jo lahko uporabili tako 👇

Kavne usedline ne bi smeli metati v smeti! Znanstveniki pravijo, da bi jo lahko uporabili tako 👇 (foto: Profimedia) Profimedia
16. 9. 2023

Niste prepričani, kako se znebiti kavne usedline? Tu vam lahko pomagajo znanstveniki, ki so se domislili praktične uporabe kavnih ostankov. 

Koliko skodelic kave spijete dnevno? Ali, če vprašamo drugače: koliko kavne usedline pridelate v dnevu, tednu? Na svetu se vsako leto proizvede kar 10 milijard kilogramov kavnih odpadkov, kar povečuje okoljski problem, saj se pri odstranjevanju organskih odpadkov proizvede veliko toplogrednih plinov, pojasnjujejo na univerzi RMIT v Avstraliji. In našli so tudi rešitev ...

Kako bi lahko uporabili kavno usedlino? 

Verjetno si niste mislili, kakšno rešitev so za uporabo kavne usedline našli znanstveniki. In ne, to ni kakšen recept ali pripomoček pri vrtnarjenju. Gre za povezavo z betonom: če bi mešanici betona dodali zoglenelo kavno usedlino, bi lahko proizvedli beton, ki bi bil 30 % močnejši, ugotavljajo na Univerzi RMIT

Vendar ni tako preprosto, saj kave neposredno ne bi morali dodati betonu, ker prepušča kemikalije, ki bi oslabile trdnost gradbenega materiala. Zato so se poskusa lotili s pirolizo: z nizko ravnjo energije so kavno usedlino segreli na več kot 350 stopinj Celzija, medtem ko so odvzeli kisik. S procesom so se organske molekule razgradile, posledica pa je porozen in z ogljikom bogat premog, ki se ga lahko doda mešanici za beton. 

Profimedia

S tem so prišli do rezultata: beton s 15 % kavne usedline, ki je bil segret na 350 stopinj Celzija, je bil za kar 30 % trdnejši od običajnega. 

Vendar znanstveniki opozarjajo, da še niso ocenili dolgoročnega obstoja takšnega betona. Trenutno potekajo testiranja z dejavniki stresa, kot so zamrznitev in odmrzovanje, absorpcija vode in druga, ki bodo pokazala, kako se iznajdba obnese v okolju. Čeprav so raziskave še v zgodnjih fazah, raziskovalci predvidevajo, da bi lahko na takšen način uporabili tudi les, organske in živalske odpadke. S tem bi hkrati poskrbeli za zmanjšanje organskih odpadkov. 

Bi se strinjali s takšno uporabo kavne usedline? Za ljubitelje kave smo pripravili še recept za bolj zdravo različico ledene kave: 

Sestavine:

  • 1 skodelica črne kave 
  • sveže stisnjen limonin sok (polovica limone)
  • cimet, med ali drugo naravno sladilo 
  • led


Kozarec ali skodelico do vrha napolnite z ledom in ga prelijte s sveže skuhano črno kavo. Pazite, da ne boste vlili tudi kavne usedline. Po kapljicah dodajte limonin sok in poskusite napitek. Po potrebi ga dodajte več. Nazadnje potresite s ščepcem cimeta ali vmešajte čajno žličko medu. Sladkosnedi lahko kavo potresete z naribano temno čokolado. 

Viri: Science alert, N1 infohr, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652623023636?via%3Dihub

Prisluhnite aktivni podkastu!

Prehranska strokovnjakinja: "Rastlinska prehrana je primerna za vsakogar"