ANGLEŠKA KAVNA TORTA
Za 10–12 kosov potrebujete:
• 200 g masla
• 150 g sladkorja
• 1 vaniljev sladkor
• 200 g čokolade
• 5 jajc
• ščepec soli
• 150 g moke
• 50 g koruznega škroba
• 1 zvrhano žličko pecilnega praška
• 75 g mletih lešnikov
• maščobo in moko za model
Za kremo:
• 1 zavitek praška za vaniljev puding
• 400 ml mleka
• 60 g sladkorja
• 4 žličke instant kave
• 120 g masla
• 100 g kavne čokolade
Za okrasitev:
• 50 g grobo mletih lešnikov
• 50 g čokolade
• 3 vaflje z lešnikovo kremo
• volčje jabolko
Priprava:
Stepite zmehčano maslo, sladkor, vaniljev sladkor in stopljeno čokolado. Jajca stepite s soljo. Moko, škrob in pecilni prašek presejte. Masleni mešanici dodajte maslo in mokasto mešanico. Na koncu dodajte mlete lešnike. Testo dajte v namaščen in pomokan tortni model (premera 26 cm) in ga 45 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj.
Iz praška za puding, mleka in sladkorja skuhajte gost puding in ga ohladite z mešanjem. Maslo stepite z instant kavo in ga počasi primešajte ohlajenemu pudingu. 4 žlice kavne kreme prihranite za pozneje, preostali kremi pa dodajte sesekljano čokolado.
Ohlajeno testo dvakrat vodoravno prerežite in dva dela premažite s kavno kremo. Vse dele torte zložite skupaj in celotno torto premažite s 4 žlicami kavne kreme.
Površino torte potresite s sesekljanimi lešniki. Okrasite jo s čokoladnimi ostružki, vaflji in volčjim jabolkom. Torto nato za najmanj 90 minut postavite v hladilnik, da se strdi.
3 / 3