Kitajsko zelje učinkuje kot naravni antibiotik

Kitajsko zelje učinkuje kot naravni antibiotik (foto: Profimedia) Profimedia
3. 6. 2017 Vir: Jana

Nežni listi zelenjave, bogate z vitamini, so užitni surovi kot solata ali na hitro kuhani kot zelenjavna jed.

Kitajsko zelje (Brassica rapa ssp.pekinensis) izvira iz družine križnic in ga na Kitajskem vzgajajo že od 5. stoletja. Šele konec 19. stoletja je prišlo v Evropo. Zimsko zelenjavo, ki je križanka med repo in pak choijem, je lahko vzgajati, dobro skladiščiti in je hitro pripravljena v kuhinji. Ima cilindrične glave in svetlo rumene do svetlo zelene liste. Dvoletna rastlina raste pri nas kot enoletna kultura. Prevladuje jesenska kultura s pobiranjem oktobra in novembra.

Kitajsko zelje je blagega okusa in dobro prebavljivo, po zaslugi velike količine vitaminov B, kot so niacin, biotin in pantotenska kislina, pa krepi živčevje.

Vsebuje polovično količino vitamina C kot limone, veliko folne kisline in zaradi gorčičnih olj učinkuje kot naravni antibiotik. Nežni listi so užitni surovi kot solata ali na hitro kuhani kot zelenjavna jed.

Vodo, v kateri jih skuhate, lahko uporabite za juho.

Kitajsko zelje

Rastišče in tla

Kitajsko zelje najbolje uspeva na globokih, rahlih in hranljivih tleh z vrednostjo pH od 6 do 7. Rastišče naj bo sončno do polsenčno, vendar zaščiteno pred soncem. Rastlina potrebuje veliko vode, vendar ne prenese stoječe vlage.

Sejanje in sajenje

Kitajsko zelje posejte od sredine do konca junija v lonce ali na gredo. Sorte, ki so zelo dobre za skladiščenje, lahko posejete še konec julija. Sejte približno tri centimetre globoko v vrsto v razdalji 30 do 40 cm in v razdalji 30 do 40 cm med vrstami.

Če v sadilno jamo daste zrel kompost, kitajsko zelje hitreje raste. Pri temperaturi od 20 do 25 stopinj Celzija traja približno 10 do 20 dni, da zagledate sejance. V tem času rastline redno zalivajte in gnojite ter občasno okopljite, da tla ostanejo rahla. Rastline, ki jih vzgojite v loncih, posadite na gredo v enaki razdalji, brž ko dosežejo velikost solatne sadike.

Nega

Kitajsko zelje je manj zahtevno kot druge vrste zelja. Poleg zadostnega in rednega odmerka vode rastlino vsekakor redno gnojite, da hitro izoblikuje velike liste: od sajenja sadik do pobiranja zeljnih glav mine namreč le osem tednov.

Za gnojenje do sajenja in med rastjo listov je primerna rožena moka ali zrel kompost. Kitajskemu zelju dobro denejo tudi večkratni odmerki koprivinega pripravka.

Mešana kultura in kolobarjenje

Kot križnico smete kitajsko zelje vzgajati na isti gredi šele po treh letih premora. Poleg tega ga ne sadite po drugih križnicah, kot so gorčica, repica in redkev, ter drugih vrstah zelja. Dobri spremljevalci so na primer paradižnik, grah in zelena.

Pobiranje

Kitajsko zelje oblikuje veliko listne mase le v 80 dneh. Na kvadratnem metru površine lahko poberete do pet kilogramov zelja. Sorte kitajskega zelja, ki jih posejete julija, prenesejo tudi do -4 stopinje Celzija. Hitrorastoče kitajsko zelje je bolj občutljivo za mraz kot druge vrste in ga morate zaščititi. Najbolje je, da gredo pokrijete z vrtno kopreno, rogoznicami ali dračjem.

Zelenjavo lahko pobirate od oktobra do konca novembra. Glave odrežite čim bolj pri tleh in odstranite rahle liste.

Shranjevanje

Hladen prostor z visoko zračno vlago je idealen za shranjevanje kitajskega zelja. Glave lahko izpulite skupaj s koreninami in korenine daste v zaboje z vlažnim peskom. Rastlina s korenino lahko zdrži do konca januarja. Glave lahko zavijete tudi v časopisni papir in pokončno shranite v lesenem zaboju.

Z glav redno odstranjujte rjave liste in liste z madeži. Če glave očistite, ostanejo sveže v hladilniku do štiri tedne in ne venijo močno, če jih ovijete z vlažnimi krpami in zavijete v folijo za ohranjanje svežine.

Sorte

Pozna sorta Bilko, ki je občutljiva za mraz, je zelo razširjena, ker tvori posebno rodne in trde kratke glave. Odporna je tudi proti koreninski bolezni golšavosti ter jo lahko dobro in dolgo skladiščite.

Sorti Chorus F1 in Harmony sta primerni za skladiščenje in v hladnem prostoru z vlažnim zrakom lahko zdržita več tednov.

Tudi sorta Autumn Fun je odporna proti golšavosti. Zunanji listi so vpadljivo temno zeleni, notranji rumenkasti in zelo nežni. Ta sorta je primerna za pridelovanje sredi julija.

Sorto Richi, ki ne požene v glave, sejte že od aprila do julija. Njenih glav z nežnimi listi ne morete skladiščiti dolgo.

Bolezni in škodljivci

Poleg kapusovega belina kitajsko zelje lahko iz tal napade tudi golšavost. Proti temu se lahko borite tako, da strogo pazite na kolobarjenje in premore v pridelovanju pri zeljnih vrstah in križnicah ter tla redno rahljate. Golšavost se pojavlja predvsem na zbitih in kislih tleh.

Besedilo: Jasna Milinković