Ko mandlji v sladici lepo zahrustajo...
Za 16 kosov potrebujete:
- 500 g moke
- ščepec soli
- 3 rumenjake
- 250 g masla
- 10 žlic vode
- 3 žlice kisa
- 500 g jabolk
- 500 g hrušk
- 6 žlic sladkorja
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g sesekljanih mandljev
- 40 g masla
- 1 jajce
- sladkor v prahu
Priprava:
1 Moko presejte in ji primešajte ščepec soli. Dodajte rumenjake in majhne koščke masla. Dodajte še vodo s kisom in zgnetite mehko in voljno testo. Zavijte ga v folijo za živila in ga čez noč postavite v hladilnik.
2 Olupite jabolka in hruške ter odstranite peščišče. Sadje grobo nastrgajte ali pa ga zrežite na drobne koščke.
3 Testo razdelite na dva dela in vsakega razvaljajte v pravokotnik. Enega dajte v pravokotni pekač, obložen s papirjem za peko, in po njem razporedite nastrgano sadje. Potresite s sladkorjem, cimetom in sesekljanimi mandlji ter nakapajte s stopljenim maslom. Nekaj mandljev prihranite za okrasitev. Pokrijte z drugim delom testa in ga premažite z razžvrkljanim jajcem. Potresite s preostalimi mandlji in kolač približno 35 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.
Novo na Metroplay: "Izzivov ne bomo mogli uspešno razreševati, če bomo čakali na tretje življenjsko obdobje"