Najprej preverimo, kakšna je razlika med prebavo in presnovo.
Prebava, ki je mehanska in kemična, pomeni, da naše telo hrano razgradi do te stopnje, da lahko preide v kri. Presnova pa je proces pretvorbe hranil v našem telesu.
Kako hitro prebavimo hrano je seveda odvisno od vrste živil in količine zaužite hrane.
Tako se prebavljajo:
- Sokovi: 10 do 20 minut
- Zelenjavne juhe: 20 do 30 minut
Sadje
- Lubenica: 20 minut
- Melona: 30 minut
- Grozdje, pomaranča, grenivka: 30 minut
- Jabolka, hruške, češnje, breskev, marelica: 40 minut
Zelenjava
- Zelena solata, paradižnik, kumarice, paprika: 30 do 40 minut
- Dušena zelenjava (npr. špinača in zelje): 40 minut
- Bučke, brokoli, cvetača, stročji fižol: 45 minut
- Korenje, pesa, pastinak: 50 min
Živila s škrobom
- Krompir, topinambur, buča, koruza, kostanj: 60 min
Žita
- Žita in živila z večjo količino ogljikovih hidratov – riž, proso, ajda, polenta, oves: 90 min
Stročnice
- Leča, čičerika, grah, fižol, bob: 90 minut
- Soja: 90 minut
Semena in oreščki
- Sončnična semena, bučnice, sezam: približno 2 uri
- Mandlji, surovi arašidi, brazilski oreščki, indijski oreščki, orehi: približno 3 ure
Mleko in mlečni izdelki
- Posneto mleko, rikota ali sirarska skuta: okoli 90 min
- Polnomastno mleko, skuta: 120 min
- Siri: 4 do 5 ur
Živalske beljakovine
- Jajčni beljak: 30 min
- Celo jajce: 45 min
- Nemastne ribe: 30 min
- Bolj mastne ribe: 45 min
- Piščanec brez kože: 1 do 2 uri
- Puran brez kože: 2 do 4 ure
- Govedina, jagnjetina: 3 do 4 ure
- Svinjina: 4 do 5 ur
Ali na kratko:
Sokovi: 20-30 minut
Sadje, juhe: 30-45 minut
Zelenjava: 30-45 minut
Žita, stročnice: 2-3 ur
Ribe in meso: 3 ali več ur
Koristen nasvet:
Oreščke je treba vedno namakati, najbolje čez noč.
Več: Zakaj bi morali oreščke obvezno namakati, preden jih pojemo?
Mojca Cepuš, nutricistka
Svetovanja o zdravi prehrani in hujšanju
Tel: 040 469 818
www.prehrana.info
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?