O konzervirani hrani obstaja mnogo mnenj, med drugim tudi, da vsebuje veliko natrija in sladkorja. Toda na trgu je veliko živil v pločevinkah, konzervah in kozarcih, ki jih priporočajo strokovnjaki za prehrano in so prav tako primerna za zaužitje.
»Postopek konzerviranja ohrani nekatera hranila, zato je večina konzerviranih živil enako hranljiva kot sveža ali zamrznjena,« pravi Stefani Sassos, magistrica znanosti, registrirana dietetičarka in direktorica prehranskega laboratorija inštituta Good Housekeeping.
Pri konzerviranju je običajno potrebna toplota, ki lahko povzroči razgradnjo v vodi topnih vitaminov, kot je vitamin C, vendar se lahko nekatera hranila s tem postopkom dejansko ohranijo ali izboljšajo - na primer, konzerviranje lahko poveča količino likopena, pomembnega antioksidanta, ki je med drugim tudi v paradižniku.
Katera živila med drugim sodijo med bolj zdravo konzervirano hrano?
Sardele
Sardele v pločevinkah imajo običajno manj živega srebra kot številne druge vrste konzerviranih rib in so odlična izbira za prigrizek, ko svežih ni na voljo. Med bolj zdravo konzervirano hrano spadajo sardele v pločevinkah, pa tudi druge ribe v konzervah, ki so cenovno ugoden vir beljakovin, a tudi trajnostne in ne zahtevajo dolge priprave ali kuhanja. Sardele v pločevinkah vsebujejo veliko količino beljakovin, vitamina D in protivnetnih maščobnih kislin omega-3.
Špinača
Če se vam špinača vedno pokvari, še preden jo utegnete pojesti, je prava izbira špinača v pločevinki. Konzervirana špinača vsebuje več vitamina C na porcijo kot sveža. Prav tako je tudi bogat vir vitamina K in kalija in je odličen dodatek omakam, juham, omletam ali zgolj kot priloga.
Gobe
Konzervirane gobe so že kuhane in lahko juham ali enolončnicam dodajo mesni okus. Prav tako so odličen dodatek omakam, ocvrtemu krompirju ali pici.
Grah
Grah, ki je del družine stročnic, tudi konzerviran vsebuje zdravo dozo vlaknin, železa, vitamina C in beljakovin. Je odličen za popestritev solat, omlet in juh. Za hrustljav prigrizek ga lahko celo popečete z oljčnim oljem.
Kokosovo mleko
Zdrava izbira je tudi kokosovo mleko v pločevinki, ki ne vsebuje mleka in zdrži dlje kot večina drugih mlečnih nadomestkov. Lahko je okusno nadomestilo za mleko v kavi, uporabno je tudi v juhah in curryju. Upoštevajte le, da vsebuje nasičene maščobe in da med izbiro vseh poiščite nesladkane različice.
Vir: goodhousekeeping.com
Preverite še video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del