Hrana, ki je primerna za močne kosti, med drugim vsebuje bogato vrednost kalcija.
Na drugi strani je morda nekoliko manj povedanega o hrani in pijači, ki lahko škoduje zdravju kosti. Med drugim ravno zaradi visoke vsebnosti sladkorja ki lahko učinkujejo na absorpcijo kalcija, prav tako pa tudi zaradi drugih negativnih učinkov na zdravje.
Ne spreglejte:
- Najboljša dieta za ženske nad 40. let: Ta živila brišejo gube, pospešujejo metabolizem in nas naredijo mlade in vitke
- 7 znakov, da jeste preveč sladkorja
Katera hrana in pijača škodujeta zdravju kosti?
Hrana, ki ima visoko vsebnost natrija
S pretiravanjem uživanja preslane hrane, se iz telesa izgublja kalcij, zato je potrebno paziti, da dnevni vnos natrija ne preseže 2300 mg.
Temu pritrjuje tudi raziskava, objavljena v Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, ki je pokazala, da so moški na Kitajskem, ki so imeli navado jesti slano hrano, bolj nagnjeni k osteoporozi.
Podobno je pokazala tudi raziskava, ki je bila opravljena pri ženskah po menopavzi, kar je bilo objavljeno v reviji Osteoporosis International.
Sladkarije
Čeprav povezava med sladkorjem in negativnim vplivom na kosti ni dokazana, se težava pogosto pojavi pri tem, da ljudje, ki se prehranjujejo s prehrano, ki je prepolna sladkorja, pogosto ne zaužijejo dovolj hrane, ki je bogata z vsebnostjo hranil, ki pripomorejo k zdravju kosti. Potrebo po sladkem raje potešite na primer s suhim sadjem, ki je vsebuje veliko antioksidantov.
Kofeinske in gazirane pijače
Tudi gazirane pijače lahko slabo vplivajo na splošno zdravje telesa, med katerim so tudi kosti. Prav tako je dobro, da premislite, preden pretiravate s kofeinom. Raziskava, objavljena v BMC Musculoskeletal Disorders, je namreč pokazala, da uživanje kofeina prispeva k zmanjšanju gostote kosti pri ženskah po menopavzi.
Alkohol
Prekomerno uživanje alkohola prispeva k zmanjšani kostni masi, povečani pogostnosti zlomov in počasnejšemu celjenju zlomov. Glede na raziskavo, objavljeno v BMJ Open, so imele sodelujoče ženske, stare od 19 do 30 let, ki so uživale velike količine alkohola, glede kostne gostote nižje rezultate, kot tiste, ki ga niso.
Nekatere stročnice
Uživanje nekaterih stročnic lahko negativno vpliva na absorpcijo kalcija, predvsem zaradi snovi fitati, ki jo nekatere stročnice vsebujejo. Med njimi so pinto fižol, bel fižol in grah. Zaradi tega se ni potrebno izogniti fižolu, le pravilno ga pripravite. Torej predden ga skuhate, ga namakajte nekaj ur, saj se tako zmanjša raven fitata.
Surova špinača in blitva
Kljub temu, da surova špinača in blitva vsebujeta kalcij, ki je zdrav za kosti, vsebujeta snovi, ki se imenujejo oksalati, ki nase vežejo kalcij in onemogočijo pretvorbo v telesu. Tovrstno zelenjavo je potrebno zato uravnotežiti z živili, ki vsebujejo kalcij in jih lahko telo z lahkoto absorbira. Špinačo tako na primer kombinirate z nekaj sira.
Katera je najboljša hrana za zdravje kosti?
Glede na rezultate raziskave, ki je bila objavljena v Advances in Nutrition na zdravje kosti ugodno vpliva zmanjšanje vnosa rdečega in predelanega mesa, ocvrte hrane, sladkarij, preveč sladke hrane in rafiniranih žit. Med najboljšo hrano za zdrave kosti in preprečevanje osteoporoze pa sodijo veliko sadja in zelenjave, manj mastni mlečni izdelki, ribe, perutnina, oreščki in stročnice.
Vir: centarzdravlja.hr
Preverite še:
- Imate katero od njih tudi vi? Ljudje, ki imajo TE osebnostne lastnosti, pogosto živijo dlje
- Zobozdravnica razkriva 3 znake sladkorne bolezni, ki jih najprej opazi pri pacientih