Zobozdravnica razkriva 3 znake sladkorne bolezni, ki jih najprej opazi pri pacientih

5. 2. 2024
Deli
Zobozdravnica razkriva 3 znake sladkorne bolezni, ki jih najprej opazi pri pacientih (foto: Profimedia)
Profimedia

Bi prepoznali zgodnje znake sladkorne bolezni? Veliko o tem povedo vaša usta, tako pravi tudi zobozdravnik. 

Pregled pri zobozdravniku je za mnoge precej stresen dogodek. Običajno si želimo, da hitro mine in bo zobozdravnik čim manj časa gledal v usta ter ugotavljal, v kakšnem stanju so zobje. Zato o tem morda niste razmišljali pogosto in še ne veste, da lahko en pogled v usta razkrije tudi znake sladkorne bolezni. Kako? Preberite v nadaljevanju. 

Kako lahko zobozdravniki opazijo sladkorno bolezen? 

Usta ne pokažejo le, kako dobra ali pomanjkljiva je vaša ustna higiena, pač pa je iz njih razvidno tudi, ali obstaja tveganje za sladkorno bolezen, pa tudi katero drugo. Zobozdravnica Vivian Roknian je razkrila, kako lahko tudi vaš zobozdravnik ugotovi, ali obstaja možnost, da trpite za sladkorno boleznijo. 

Opisuje 3 znake, ki lahko pomenijo začetek sladkorne bolezni: 

Razpokan jezik

Če dobro pomislite, vam jezik in grlo pregleda tudi osebni zdravnik, kadar zbolite, saj se nekateri simptomi kažejo v spremembah na teh delih. Enako velja za sladkorno bolezen: če je jezik razpokan, z zdravjem nekaj ni v redu. Zobozdravnica opisuje dogodek, ko ji je pacient potožil o tem, da je stalno žejen, ko je odprl usta, pa je na njegovem jeziku našla mnogo razpok. Ravnokar smo namignili naslednji znak. 👇

Neprestana žeja

Eden najbolj znanih znakov sladkorne bolezni je polidipsija - kljub temu da pijete veliko, ste nenehno žejni in imate občutek, da žeje nikakor ne morate pogasiti. Vsem se občasno zgodi, da pijemo premalo in smo zato naslednji dan bolj žejni kot običajno, a tu je drugače: občutili boste suho grlo, žeja bo hujša kot ponavadi in se ne bo končala tudi, ko spijete nekaj kozarcev vode. Čeprav polidipsija lahko nakazuje na druga zdravstvena stanja, obstaja tudi tveganje za sladkorno bolezen. Vaš zobozdravnik bo opazil suhe ustnice, čeprav ves čas uporabljate kozmetične izdelke za vlaženje. 

Rdeče dlesni

Zobozdravnik vas verjetno redno opozarja na bolezni dlesni in kako je pomembno, da jih čistite in negujete. Če zadnje čase med ščetkanjem nenehno krvavijo in niso več nežno roza, pač pa rdeče, lahko to nakazuje na tveganje za sladkorno bolezen. Krvaveti lahko začnejo že ob dotiku, zobozdravnik pa bo takoj opazil, da nekaj ni v redu. Seveda gre lahko tudi za katero drugo bolezen, a vredno je preveriti simptome sladkorne bolezni. 

Tu so še drugi znaki diabetesa, ki jih lahko opazite in sami po sebi ne pomenijo ničesar, a je vredno o tem povprašati osebnega zdravnika: 

  • Večkrat kot običajno hodite na stranišče, celo ponoči in tudi takrat, ko ne pijete veliko. 
  • Bolj ste utrujeni kot ponavadi. A najprej premislite, ali spite manj in slabše, imate zadnje čase veliko stresa, počnete več fizičnih aktivnosti ... Če je vse normalno in si utrujenosti ne znate razložiti, lahko ta nakazuje na hujše zdravstveno stanje. 
  • Izgubljate težo, ne da bi se za to trudili ali spreminjali prehrano. Nihanje teže je vedno razlog za skrb, kadar to ni načrtovano in jeste kot običajno. 
  • Srbečica na intimnih predelih - lahko je tudi znak vnetja ali česa drugega. 
  • Ureznine in druge rane se celijo veliko počasneje kot ponavadi. 
  • Imate zamegljen vid, kar je lahko tudi posledica prekomernega strmenja v ekrane, nošenja leč ali česa drugega. Nekaj dni skušajte razbremeniti oči, in če zamegljen vid ne izgine, se odpravite k okulistu. 
  • Zelo ste lačni, čeprav imate vse glavne obroke in še kakšno dodatno malico. Zdi se vam, da se lakota nikoli ne konča - vedno imate "prostor" za kakšen manjši obrok. 

Viri: N1info.hr, www.diabetes.org.uk

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger