Kuharica iz japonske vasi, kjer mnogi dočakajo več kot 100 let, razkriva, kaj prebivalci najpogosteje jedo

Kuharica iz japonske vasi, kjer mnogi dočakajo več kot 100 let, razkriva, kaj prebivalci najpogosteje jedo (foto: Profimedia) Profimedia
29. 8. 2023

Kuharica razkriva točne jedi, ki jih redno uživajo tisti, ki dočakajo 100 let. 

Čudoviti otok Okinava ni znan samo po kristalnem morju in rajskih plažah, temveč tudi po osupljivem številu ljudi, ki živijo 100 let in več.

K dolgoživosti zagotovo pripomore zdrav življenjski slog, vključno z ustrezno prehrano.

Yuki Miyaguni, učiteljica kuhanja na otoku, je v prihajajoči dokumentarni seriji "Live to 100: Secrets of the Blue Zones" povedala, da nobena hrana ni najboljša. Vseeno pa imajo tamkajšnji prebivalci določena živila in jedi, ki po njihovem mnenju pomagajo krepiti zdravje in prispevajo k daljši življenjski dobi.

Vijolični sladki krompir

Ko je v preteklosti večina Japoncev posluževalo prehrane s približno 50 % riža, je na otoku Okinava vijolični sladki krompir predstavljal kar 67 % njihovega dnevnega energijskega vnosa. To živilo redno uživajo še danes in s tem poskrbijo za zadosten vnos vlaknin ter antioksidantov.

Zeleni listi murve

Yuki Miyaguni pravi, da so listi murve učinkoviti pri blaženju vnetega grla. Raziskave pa namigujejo, da lahko pomagajo tudi pri boju proti vnetjem ter uravnavajo krvni sladkor in holesterol.

Juha iz lignjev

Ta slana juha vsebuje encime in aminokisline, ki lahko okrepijo imunski sistem in izboljšajo krvni tlak. Miyaguni pravi, da je juha iz lignjev odlična izbira za "razstrupljanje" telesa.

Morske alge

Morske alge so polne hranil, kot so jod in antioksidanti, ki ohranjajo naše celice zdrave. Prebivalci otoka Okinava uživajo posebno sorto morskih alg, ki predstavlja osvežitev v vročih dneh.

Pelin

Listi te rastline imajo grenak okus, prebivalci pa jih uporabljajo predvsem v jedeh s svinjino. Pelin naj bi blagodejno vplival na prebavo.

Goya

Posebna japonska grenka buča je eno najljubših živil tamkajšnjih prebivalcev. Ravno goya lahko pripomore k znižanju ravni sladkorja v krvi, kar bi lahko pojasnilo tudi, zakaj imajo prebivalci Okinave nižjo stopnjo sladkorne bolezni, kakor drugi Japonci.

Okinavski tofu

Okinavski tofu zagotavlja nekoliko več beljakovin in zdravih maščob, kakor običajen tofu. Vseeno pa strokovnjaki poudarjajo, da je tudi običajen tofu odlično živilo, ki ga lahko vključimo v svojo prehrano.

Obenem je na krožnikih tamkajšnjih prebivalcev zelo malo prostora za rdeče meso ali visoko predelano hrano. Njihove jedi so pretežno sestavljene iz živil rastlinskega izvora, ki zagotavljajo vlaknine in pomembna hranila, ki ščitijo pred kroničnimi boleznimi.

Vir: n1info.hr

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani