Kvašen ribezov kolač

Kvašen ribezov kolač (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Nadvse okusna sladica!

Za 12 kosov potrebujete:

  • 500 g moke
  • 220 ml mlačnega mleka
  • 100 g zmehčanega masla
  • 80 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 30 g kvasa
  • 1 žlico olja
  • ½ žličke nastrgane limonine lupinice
  • ščepec soli

Za nadev:

  • 400 g ribeza
  • 250 g pasirane skute
  • 1 jajce
  • 50 g sladkorja v prahu

Za drobljenec:

  • 80 g masla
  • 80 g sladkorja
  • 60 g moke
  • 400 g grobo mletih mandljev

Priprava:

1 Kvas nadrobite na majhne koščke in jih prelijte z mlačnim mlekom. Dodajte 1 žličko sladkorja in 1 žličko moke. Premešajte, pokrijte s krpo in pustite, da mešanica vzhaja približno 15 minut. V drugi skledi penasto stepite rumenjaka, sladkor in zmehčano maslo. Dodajte limonino lupinico, presejano moko s soljo, kvašeno mešanico in olje. Postopoma dodajte preostalo mlačno mleko in dobro pregnetite testo. Dajte ga v skledo, jo pokrijte s kuhinjsko krpo in testo za 1 uro postavite na toplo.

2 Z naoljenimi rokami testo razvlecite po papirju za peko in lahno dvignite robove. Skuti primešajte jajce in sladkor. Razporedite po testu in potresite z ribezom. Moko pregnetite s koščki masla, sladkorjem in mandljem, s prsti naredite mrvice in jih potresite po ribezu.

3 Kolač naj na toplem vzhaja še 10 minut, nato pa ga 35 do 40 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

Foto: Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri