Magnezij in mišični krči – je povezava resnična?

Magnezij in mišični krči – je povezava resnična? (foto: promocijski material) promocijski material
28. 5. 2020 Promocijsko sporočilo

Občutek, kot da bi mišico nekaj potegnilo stran od kosti in jo hotelo raztrgati … Včasih pa več dni za tem neljubim dogodkom še posledična bolečina, ki otežuje opravljanje vsakodnevnih obveznosti – žal se s podobnimi bolečimi težavami srečujejo številni. Gre za mišične krče, ki se najpogosteje pojavijo v nogah.

Je za krče res krivo pomanjkanje enega v zadnjem času bolj popularnih mineralov?

Resnica je taka, da je za krče v mišicah možnih več vzrokov. Včasih na to vplivajo nekatera bolezenska stanja, drugič spremembe v okolju in tretjič različna neravnovesja v telesu, ki jih povzročimo z napačnim ravnanjem in prehranjevanjem.

Najpogostejši vzroki so:

  • Intenzivna vadba, poškodbe ali prekomerna uporaba mišic.
  • Stanja, kot so bolezni žil, ledvic, ščitnice in multipla skleroza.
  • Zdravila, kot so antipsihotiki, kontracepcijske tablete, diuretiki, statini in steroidi.
  • Izpostavljenost hladnim temperaturam ali hladni vodi.
  • Dolgotrajno stanje in hoja po trdi in neudobni podlagi.
  • Spanje v neprimernih položajih.
  • Nosečnost, zlasti v poznejših mesecih.

Pa vendar imajo številna od teh stanj skupni imenovalec …

Veliko vzrokov za krče je namreč res močno povezanih s pomanjkanjem magnezija. Študije kažejo, da naj bi imelo prikrito pomanjkanje kar 79 % ljudi.

Sodoben način življenja je postal pravi tat, ki nam krade zaloge tega pomembnega minerala … Kofein, preveč soli, prekomerno potenje, alkohol, dolgotrajen stres, antibiotiki in druga zdravila povzročajo, da nam ga začne primanjkovati.

Tudi s hrano ga žal pogosto ne dobimo dovolj. Ta je zaradi načina pridelave čedalje bolj osiromašena in zato telesu ne more nuditi dovolj hranljivih snovi.

promocijski material

Magnezij za mišice predstavlja nujen element …

Pa ne le za mišice. Gre za enega najpomembnejših elektrolitov v telesu, ki je udeležen v kar 300 različnih telesnih procesih, še posebej pomemben pa je za mišice in kosti. Največ se ga nahaja ravno tam in če ga ne zaužijemo dovolj, to posledično vodi v različne težave.

Težave ob pomanjkanju se najhitreje pokažejo ravno v obliki krčev. Mišični krči povzročajo trajajoče, nehoteno, boleče in lokalizirano krčenje skupine mišic, posamezne mišice ali pa le določenih mišičnih vlaken. Trajajo lahko od nekaj sekund pa celo do nekaj minut. Pri krčenju skoraj nikoli ne gre za vzrok, ki bi ga lahko našli v sami mišici, ampak je treba vzroke iskati drugje …

Eden najpogostejših vzrokov je ravno prej omenjeno pomanjkanje, saj igra magnezij zelo pomembno vlogo pri krčenju mišic.

Pomaga jim namreč, da se sprostijo. To stori tako, da prepreči kalciju, s katerim nenehno tekmuje, da bi se vezal na mišične beljakovine in povzročal neprostovoljno krčenje. Lahko bi rekli, da je nekakšen varnostnik, ki mišico brani pred kalcijem in ji pomaga, da ostane sproščena. Če ga ni dovolj, ima kalcij prosto pot do mišice, ki se ob njegovem "napadu" zakrči.

Še posebej veliko tega elektrolitskega minerala potrebujejo aktivni ljudje. Magnezij za športnike predstavlja nepogrešljiv element, izredno pomemben pa je tudi za nosečnice in starejše.

Magnezij za športnike …

Mišični krči, povezani z vadbo in športom, so nekaj, kar se pogosto pojavlja med ali po telesni aktivnosti. Trenutno obstajata dve hipotezi, ki govorita o tem, zakaj pride do tega. Prva se nanaša na dehidracijo med samo vadbo, ki povzroči neravnovesje elektrolitov. Magnezij za mišice skrbi tako, da je v dovoljšni količini del ravnovesja med elektroliti. Če se ravnovesje podre, pride do težav.

Druga teorija govori o tem, da do krčev pride zaradi preobremenitve mišic. V mišicah se lahko začne nabirati mlečna kislina, ki preprečuje, da bi vanje prišlo dovolj kisika. Tudi v tem primeru so krči verjetnejši, če telesu primanjkuje magnezij, saj le-ta pomaga odpraviti mlečno kislino.

Magnezij za športnike predstavlja pomembno prednost tudi zato, ker pomaga telesu pri izdelavi beljakovin, ki skrbijo za krepke mišice. To je za športnike in aktivne ljudi, ki delajo na rasti in moči mišic, zelo pomemben podatek. Ker deluje tudi proti stresu in omogoča boljše spanje, se izboljša tudi počutje. Dobro počutje pa vodi do boljših športnih rezultatov.

Ko zaboli sredi noči …

S krči pa se ne srečujejo le športno aktivni ljudje. Doletijo lahko vsakogar. Zelo pogosti so nočni mišični krči. Značilno je, da se pojavijo v mečih, včasih celo v podplatih, sproži pa jih že tako nedolžna stvar, kot je to, da se sredi noči obrnemo ali pretegnemo na postelji.

Nočni krči lahko močno okrnijo kakovost spanja, kar seveda vpliva tudi na počutje in delovno storilnost čez dan. Tudi tukaj so najbolj ogrožene skupine aktivni ljudje, tisti, ki opravljajo stoječe delo, nosečnice in pa starejši. Ti pogosto jemljejo zdravila, kot so razni diuretiki, statini, zdravila proti visokemu krvnemu tlaku ... Ta zdravila povzročajo neravnovesje elektrolitov. Telo jih namreč porabi veliko preveč. Zdravila, kot so diuretiki, minerale dobesedno odplaknejo iz telesa.

S starostjo prihaja tudi do raznih srčno-žilnih obolenj, ki lahko vplivajo na pogostost krčev. Študije potrjujejo tudi pomembno vlogo, ki jo ima magnezij v povezavi z boleznimi srca in ožilja.

Te bolezni se pojavijo veliko prej, če ga telesu primanjkuje in tudi stopnja smrtnosti je pri bolnikih z nižjimi vrednostmi višja kot pri tistih, ki za pomanjkanjem ne trpijo.

Kaj pa nosečnice?

promocijski material

Študije kažejo, da magnezij proti krčem deluje tudi med nosečnostjo. Kar 50 % nosečnic naj bi se predvsem v drugem in tretjem trimesečju soočalo s podobnimi težavami, saj ravno takrat rado pride do pomanjkanja.

Razlogi za to so povišana teža in s tem obremenjenost mišic, pritisk na določene živce in višja poraba mineralov, saj jih za razvoj potrebuje tudi otrok. Do pomanjkanja lahko pripeljeta tudi jutranja slabost in bruhanje. Dodajanje v obliki primernih prehranskih dopolnil lahko nadomesti manjkajoči mineral. Magnezij za mišice nosečnic prinese olajšane in tako prepreči številne nevšečnosti.

In kako lahko poskrbimo, da bo magnezij proti krčem resnično učinkoval?

Mineral, ki ga človek dobi iz hrane ali pa je bil pridobljen iz naravnih virov, lahko absorbiramo veliko bolje, kot katero od umetno pridobljenih različic. Ameriška nacionalna institucija za zdravje je dokazala, da je izkoristek naravnega minerala tudi do 40 % boljši kot pri sintetično ustvarjenih različicah.

Najdemo ga v zeleni zelenjavi, stročnicah, oreških, semenih, polnozrnatih žitih, temni čokoladi oz. presnem kakavu in nekaterih vrstah zelenih alg. Razlog za to, da se skriva v zelenih rastlinah, je v klorofilu. Bistven je namreč za fotosintezo v rastlinah in posledično za njihovo zeleno barvo.

Ker pa ga pogosto s hrano ne zaužijemo dovolj, je smiselno razmisliti o kakovostnem in čim bolj naravnem prehranskem dopolnilu, ki na čim bolj naraven in varen način poskrbi, da se bodo vrednosti tega elektrolita v telesu dvignile.

Tako se lahko, poleg težavam z mišičnimi krči, izognemo tudi nevšečnostim, kot so slabo spanje, nizka energija, stres, težave s kostmi in zobmi.

Malincin magnezij – prvi z ekološkim certifikatom…

promocijski material

Če nam na slovenskem tržišču še do nedavnega ni uspelo najti naravnega magnezija, se je to spremenilo, ko so v podjetju Malinca na poličkah svoje spletne trgovine ponudili prvi magnezij z ekološkim certifikatom v Sloveniji.

Gre za naravno različico tega pomembnega elementa, ki je pridobljena iz morske trave Ulva Lactuca. Strokovnjaki so s pomočjo posebnih analiz potrdili izredno visoke vrednosti naravnega magnezija v tej algi, zato je nadvse primeren vir za vse, ki se soočajo s pomanjkanjem.

Iz te alge so zato v Malinci razvili prehransko dopolnilo, ki se je izkazalo kot odličen spremljevalec vseh, ki želijo na naraven način poskrbeti za magnezij proti krčem. Številnim je Malincin magnezij že prinesel olajšanje in s tem dvignil tudi kakovost življenja.

Če želite Magnezij iz ekološke pridelave preizkusiti tudi vi in se posloviti od težav s krči, ga lahko naročite na Malincini spletni strani www.malinca.si/magnezij ali pa skočite ponj v najbližjo drogerijo dm.