Marmelada brez sladkorja

Marmelada brez sladkorja (foto: Shutterstock) Shutterstock
22. 9. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Včasih smo mislili, da je dobra marmelada lahko narejena le z dodatkom sladkorja. 

Vendar boste tudi brez njega lahko povsem uživali v sladki pregrehi. Lahko je sveža ali pa vkuhana.

Vkuhana marmelada brez sladkorja

Sadje očistite in zrežite na majhne koščke. Stresite jih v kozico in prilijte malce vode. Sadju lahko dodate še koščke polovice jabolka, saj naravni pektin malce zgosti marmelado. Glede na vrsto sadja za sladkobo dodajte 1 do 2 datlja in sadje kuhajte 5 do 15 minut. Sadno maso nato pretlačite s paličnim mešalnikom in po želji dodajte še malce vanilje, kakava brez sladkorja ali cimeta. Marmelado prelijte v steriliziran kozarček z navojem, počakajte, da se ohladi, in jo nato postavite v hladilnik. V hladilniku jo lahko hranite 1 do 2 tedna, zato vedno skuhajte manjše porcije. Lahko pa jo tudi zamrznete.

Sveža marmelada brez sladkorja

Sadje (na primer jagode) stresite v električni mešalnik, dodajte malce limonovega soka in nekaj datljev in medu. Vse skupaj gladko ukašite. Če želite, da bodo v njej tudi koščki sadja, jih dodajte čisto na koncu. Dodate lahko tudi še malce sredice vaniljevega stroka, cimet ali kako drugo začimbo. Tako marmelado lahko nekaj dni hranite v hladilniku.

Enostavna slivova marmelada

Sestavine:

  • 1 kg sliv
  • ½ kg želirnega sladkorja (lahko tudi manj)

Priprava:

Slive razkoščičite, zmeljete in zmešate z želirnim sladkorjem. Mešanico med mešanjem segrevate do vretja, nato mešate še približno 6 do 9 minut. Med tem v pečici segrejete kozarce za vlaganje poljubne velikosti in vanje prelijete marmelado. Zaprete jih in jih počasi ohlajate, najbolje, da jih pokrijete s toplo odejo ali čim podobnim, da se ne bodo prehitro ohladili.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri