Mediteranska dieta: zdrav življenjski slog, priljubljen med zvezdniki in športniki

23. 5. 2024
Deli
Mediteranska dieta: zdrav življenjski slog, priljubljen med zvezdniki in športniki (foto: Profimedia)
Profimedia

Mediteranska dieta je način prehranjevanja, ki izhaja iz tradicionalnih navad ljudi, ki živijo v obmorskih državah Sredozemskega morja, kot so Grčija, Italija in Španija. Ta dieta je postala izjemno priljubljena zaradi svojih številnih koristi za zdravje in enostavnosti vključevanja v vsakdanje življenje. Raziskave so pokazale, da lahko mediteranska dieta prispeva k daljšemu življenju, boljšemu zdravju srca in ožilja ter zmanjšanemu tveganju za kronične bolezni.

Kaj je pravzaprav mediteranska dieta?

Mediteranska oz. sredozemska dieta vključuje veliko zelenjave, sadja, polnozrnatih žit, zdravih maščob (predvsem olivnega olja), rib in morskih sadežev, puste beljakovine, oreščke ter zmerno uživanje rdečega vina. Poudarja svežo in lokalno pridelano hrano, omejuje predelano hrano in sladkorje. Priljubljena je predvsem zaradi svojih številnih zdravstvenih koristi. Vključuje naslednje prehranske skupine:

Veliko zelenjave in sadja: Ta živila so bogata z vitamini, minerali in antioksidanti.

Polnozrnata žita: Kruh, testenine in riž, narejeni iz polnozrnatih žit, zagotavljajo vlaknine in dolgoročno energijo.

Zdrave maščobe: Olivno olje je glavni vir maščob v tej dieti. Uporabljajo se tudi avokado, oreščki in semena.

Meso, ribe in morski sadeži: Priporočljivo je uživanje rib vsaj dvakrat na teden, saj so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami. Perutnina, jajca in stročnice so ravno pomemben del sredozemske prehrane, ko potrebujemo zanesljiv vir beljakovin, rdeče meso pa se uživa zelo zmerno in le občasno. 

Mlečne izdelke: Jemo jih v zmernih količinah, predvsem jogurt in sir.

Rdeče vino: Uživamo ga zmerno, običajno med obroki.

Profimedia

Komu se priporoča mediteranska dieta?

Mediteranska dieta je priporočljiva za skoraj vsakogar, saj temelji na uravnoteženi in raznoliki prehrani, ki podpira splošno zdravje. Posebej se priporoča:

Ljudem s srčno-žilnimi težavami: Dieta je dokazano učinkovita pri zmanjševanju tveganja za srčne bolezni.

Ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2: Dieta pomaga uravnavati krvni sladkor in zmanjšuje odpornost na inzulin.

Ljudem s prekomerno telesno težo: Mediteranska dieta spodbuja zdravo hujšanje in vzdrževanje zdrave telesne teže.

Ljudem, ki želijo izboljšati splošno zdravje: Antioksidanti, vitamini in minerali v tej dieti krepijo imunski sistem in splošno počutje.

Zvezdniki in športniki, ki prisegajo na mediteransko dieto?

Mediteranska dieta je postala priljubljena med mnogimi zvezdniki in športniki, ki prisegajo na njene zdravstvene koristi in pozitiven vpliv na telesno pripravljenost.

Penélope Cruz: Španska igralka je velika zagovornica mediteranske diete. Pravi, da ji pomaga ohranjati vitko postavo in dobro zdravje.

Tom Brady: Slavni igralec ameriškega nogometa vključuje elemente mediteranske diete v svoj prehranski režim. Njegova dieta temelji na polnovrednih živilih, z veliko zelenjave in zdravih maščob.

Jennifer Aniston: Igralka že dolgo sledi načelom mediteranske diete, ki ji pomaga pri vzdrževanju zdravja in vitkega telesa.

Novak Đoković: Teniški as, znan po svoji strogi prehrani, je v svojo dieto vključil veliko elementov mediteranske prehrane, kar mu pomaga pri vzdrževanju vrhunske telesne pripravljenosti.

Halle Berry: Igralka, ki je znana po svoji zavezanosti zdravemu načinu življenja, prav tako uporablja mediteransko dieto, da ohranja energijo in zdravje.

Mediteranska dieta je torej več kot le način prehranjevanja; je način življenja, ki poudarja uživanje v hrani, druženje ob obrokih in skrb za telo in duha. Zvezdniki in športniki, ki sledijo tej dieti, potrjujejo, da lahko pomaga doseči optimalno zdravje in dobro počutje, kar je dostopno vsakomur, ne glede na življenjski slog ali poklic.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič