Nevarna resnica o mesu, ki nam ga prodajajo: tako prepoznate meso, polno hormonov in antibiotikov

18. 3. 2025
Deli
Nevarna resnica o mesu, ki nam ga prodajajo: tako prepoznate meso, polno hormonov in antibiotikov (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki svarijo pred mesom, ki lahko resno vpliva na vaše zdravje. Naučite se, kako prepoznati zanič robo.

V današnjem času je ključnega pomena, da kupci znajo prepoznati kakovostno meso in se izognejo izdelkom, ki vsebujejo hormone in antibiotike, saj lahko njihova prisotnost resno vpliva na zdravje. Strokovnjaki opozarjajo, da dolgotrajno uživanje takšnega mesa prispeva k razvoju odpornosti na antibiotike, kar pomeni, da lahko tudi običajne bakterijske okužbe postanejo nevarne, saj antibiotiki nanje ne delujejo več.

Govedina – najmanj tvegano meso

Med vsemi vrstami mesa je goveje meso najmanj obremenjeno z antibiotiki, saj se govedo v tradicionalni reji prehranjuje predvsem s travo, senom in silažo. V nasprotju s perutnino in svinjino, kjer je intenzivna reja pogosta in se antibiotiki pogosto uporabljajo za hitrejšo rast in preprečevanje bolezni, pri govedoreji uporaba teh snovi ni tako izrazita. Govedo raste naravno dlje časa, zato rejci nimajo enakega ekonomskega interesa za dodajanje rastnih pospeševalcev.

Kako prepoznati svinjino s hormoni in antibiotiki?

Kakovostna svinjina je svetlo do temno rdeče barve, njeno maščobno tkivo je belo, meso pa mora biti prepredeno z naravnimi maščobnimi nitmi.

Po drugi strani svinjina, polna antibiotikov, izgleda precej drugače:

  • Meso je belkaste barve
  • Vsebuje veliko vode, kar se pogosto opazi že pri nakupu
  • Prašiči, ki so prekomerno hranjeni s spornimi krmnimi mešanicami, imajo nenavadno veliko telesno maso

Piščančje meso – na kaj morate biti pozorni?

Tudi piščanci, ki so bili hranjeni z antibiotiki in hormoni, imajo specifične značilnosti, ki jih je mogoče prepoznati:

  • Meso je bledo in mehko
  • Po kuhanju ali pečenju se kost zelo zlahka loči od mesa
  • Piščanec je nenavadno velik
  • Ob pečenju piščančje meso izgubi veliko vode

V nasprotju s tem ima domače piščančje meso veliko bolj čvrsto strukturo in naravno barvo, saj je piščanec odraščal v bolj naravnem okolju.

Kako izbrati kakovostno meso?

Če želite zmanjšati tveganje za zaužitje antibiotikov in hormonov, se odločajte za meso iz preverjenih virov, ki prihaja od lokalnih rejcev, ki zagotavljajo naravno rast živali. Ekološko certificirano meso je še ena varna izbira, saj mora biti pridelano pod strogimi standardi brez uporabe škodljivih snovi.

Pri nakupu vedno preverite barvo, teksturo in prisotnost vode v mesu, saj so to ključni pokazatelji njegove kakovosti.

Lidl predstavil novost, ki bo navdušila številne Slovence: pri nas tega ni sprejel še nihče!