Miklavževi piškoti, ki jih imajo radi vsi otroci (in tudi Božiček)

5. 12. 2020
Deli
Miklavževi piškoti, ki jih imajo radi vsi otroci (in tudi Božiček) (foto: profimedia)
profimedia

Danes zvečer pride Miklavž in saj veste - zelo rad vidi, da ga pričakajo dobri, domači piškoti. Zanj k sreči ne veljata ne policijska ura ne  prepoved prečkanja občinskih meja, tako da bo lahko obiskal vse otroke tudi po naši državi. V zahvalo mu na krožnik nastavite piškote in mleko.

Čokoladni božični piškoti
profimedia

 Za 40 kosov potrebujete (za 20 krogov in 20 zvezd):

  • 210 g moke + moko za delovno površino
  • 20 g kakava
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 40 g mletih praženih lešnikov
  • 140 g masla
  • 1 žličko nastrgane limonine lupinice
  • noževo konico mletega muškatnega oreščka
  • 1 jajce

Za kremo zvezdic:

  • 250 ml mleka
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek praška za puding
  • 150 g masla
  • 15 ml mandljevega likerja
  • 30 g mletih mandljev
  • Za okrasitev zvezdic:
  • 150 g bele čokoladne kuverture
  • rdečo živilsko bravo
  • lešnike

Za kremo krogov:

  • 100 g masla
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 20 g vanilin sladkorja
  • 100 g mletih lešnikov
  • 1 žlico ruma
  • 1 žlico marelične marmelade
  • Za okrasitev krogov:
  • 150 g čokoladne kuverture
  • snežinke iz fondanta

 Postopek:

Moko in kakav presejte v skledo. Dodajte sladkor, lešnike, koščke masla, lupinico in muškatni orešček. Malce pregnetite in dodajte jajce. Zgnetite gladko testo, ga zavijte v folijo za živila in ga preko noči postavite v hladilnik,

Testo razdelite na dva dela in na pomokani delovni površini oba razvaljajte 3 mm debelo. Iz enega izrežite kroge, iz drugega pa zvezdice. Piškote položite v pekače, obložene s papirjem za peko, in jih 8 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se ohladijo.

Tri četrtine mleka zlijte v kozico, dodajte sladkor in mleko zavrite. Preostalemu mleku primešajte prašek za puding in mešanico primešajte vročemu mleku. Pustite vreti 2 minuti, v tem času pa ga ves čas mešajte. Kremo prelijte v kovinsko skledo in jo ohladite z mešanjem. Dodajte koščke zmehčanega masla in gladko stepite. Na koncu dodajte liker in mandlje. Koščke bele kuverture stopite nad vročo vodno kopeljo. Odvzemite dve žlici in ju obarvajte z rdečo živilsko barvo.

Z mandljevo kremo zlepite po dve zvezdici. Zgornje dele potopite v kuverturo in jih okrasite z rdečimi pikicami. Povlecite jih z zobotrebcem in vsako zvezdico okrasite z lešnikom. Nato jih pustite, da se strdijo.

Za orehovo kremo stepite zmehčano maslo z obema vrstama sladkorja. Dodajte mlete lešnike, rum in marmelado. S kremo zlepite po dva piškota skupaj, jih prelijte s stopljeno čokoladno kuverturo in okrasite s snežinkami. Počakajte, da se osušijo.

Božični medenjaki (te ima rad tudi Božiček)
profimedia

Za 80 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 250 g ržene moke
  • 250 g moke
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1 žličko kakava
  • 1 žličko sode bikarbone
  • 1 žlico začimb za medenjake (komarček, janež, cimet, klinčki, piment, zvezdasti janež, poper, kardamom, vanilja, limonina lupinica)
  • 2 jajci
  • 2 žlici ruma
  • 200 g tekočega medu
  • 1 jajce

Za glazuro:

  • 1 beljak
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 žlico limonovega soka

Postopek:

Presejte obe vrsti moke, sladkor in kakav, primešajte sodo bikarbono in začimbe in na koncu dodajte še jajci, rum in med. Zgnetite trdno testo in ga za 14 ur postavite v hladilnik.

Testo nato na pomokani delovni površini razvaljajte 4 mm debelo. Izrežite različne oblike piškotov, jih razporedite v pekače, obložene s papirjem za peko, in jih približno 10 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki jih takoj premažite z razžvrkljanim jajcem in potem naj se ohladijo na kuhinjski rešetki.

Iz presejanega sladkorja, beljaka in limonovega soka stepite v gladko glazuro. Denite jo v škrnicelj iz papirja za peko, odrežite vogalček in z glazuro okrasite piškote. Počakajte, da se glazura posuši, medenjake pa potem shranite v neprodušno zaprtih posodah.

Darilca z mareličnim nadevom
profimedia

Za 50 kosov potrebujete:

  • 300 g moke
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 140 g orehov
  • 1 rumenjak
  • 200 g masla
  • ½ žličke cimeta

Za kremo:

  • 200 g marelične marmelade
  • 100 g orehov
  • 50 g sladkorja v prahu

Za okrasitev:

  • 100 g čokoladne kuverture
  • 50 g bele kuverture

Postopek:

Presejte moko in sladkor v prahu. Mešanici dodajte drobno zmlete orehe, rumenjak, koščke masla in cimet. Zgnetite testo, ga zavijte v folijo za živila in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

Testo razvaljajte in ga zrežite na 4 x4 cm velike kvadrate. Položite jih v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih približno 12 minut pecite v pečici segreti na 180 stopinj. Po peki naj se malce ohladijo.

Marmeladi primešajte drobno mlete orehe in sladkor. Polovico kvadratov premažite z nadevom in nanj položite še drugo polovico piškotov. Čokolado stopite nad vročo vodno kopeljo in v njo namočite dele paketkov.

Počakajte, da se piškot strdijo. V vmesnem času nad vročo vodno kopeljo stopite belo kuverturo, jo denite v škrnicelj iz papirja za peko, odrežite vogalček in na piškote nabrizgajte pentlje.

Preberite še: Miklavžev recept za pridne in poredne otroke ali Najbolj priljubljen sendvič v ZDA - slastni "kubanec". 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"