Mleko iz rastlin

Mleko iz rastlin (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 4. 2013

Kravje mleko v sodobni prehrani še vedno spada med osnovna živila, a se zaradi alternativnega načina prehranjevanja ali težav z alergijami vse več ljudi izogiba uživanju mleka in mlečnih izdelkov. K sreči imamo na voljo odlično alternativo.

To so napitki, izdelani iz žit, soje ali oreščkov, ki spominjajo na mleko.

Prednost teh napitkov, ki jih lahko uporabljamo enako kot mleko, je, da ne vsebujejo holesterola in laktoze, in so večinoma iz ekološke pridelave.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko ni tekočina, ki je skrita v sredini kokosovega oreha, ampak je pridobljeno iz kokosovega mesa. Na prodaj je v pločevinkah ali kot trda kokosova krema v kosu, ki jo nastrgate in zmešate s tekočino.

Sladkano kokosovo mleko je odlično za pripravo pudingov, sladoleda in kolačev. Nesladkano kokosovo mleko pa se uporablja za pripravo azijskih jedi, kjer daje značilno aromo in blaži ostrino čilija.

Kokosovo mleko lahko pripravite tudi sami: 250 g sveže nastrganega kokosovega mesa prelijte s 600–800 ml vroče vode. Pustite stati približno 30 minut in nato tekočino precedite skozi gazo.

Sojino mleko

Sojino mleko je narejeno iz skuhanih, zmletih in odcejenih sojinih zrn. Po sestavinah je podobno kravjemu mleku, a ima manj beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in trde snovi. 

Soja vsebuje tudi fitoestrogene, ki so zelo koristni, zlasti za žen­ske po menopavzi, ko začne telo ustvarjati manj estrogena. Soja in izdelki iz soje niso primerni za otroke.

Sojino mleko je uporabno za kuhanje in pripravo sladic, kot sta na primer čokoladna pena in puding. Zelo priljubljeno je v japonski kuhinji, kjer iz njega izdelujejo sojin sir oziroma tofu. Tofu je sinonim za vegetarijanstvo, saj je cenjen nadomestek mesa in sira.

Izberite le izdelke z ekološkim certifikatom, da se izognete gensko spremenjeni soji.

Mandljevo mleko

Antropozofska medicina ugotavlja, da je ta napitek najbližji materinemu mleku. Razmerje med sladkorjem in beljakovinami v mandljevem mleku je idealno za človekove potrebe.

Ta napitek je najbližji materinemu mleku, zato je zelo primeren za otroke. Mandljevo mleko ima rahlo sladkast okus in ga doma sami zlahka pripravite: pest mandljev namočimo čez noč, zjutraj jih olupimo, nalijemo svežo vodo in vse skupaj zmeljemo v električnem mešalniku. Kašo precedite skozi gazo.

Mandljevo mleko je odlično za pripravo mlečnih napitkov, juh in za peko.

Riževo mleko

Riževo mleko ima blag okus po rižu, je brez glutena in lahko prebavljivo. Kolikor različnih vrst riža je, toliko je tudi različnih vrst in okusov riževega napitka.

Mleko iz rjavega riža ima okus po lešnikih in ima tudi precej več vlaknin, vitaminov in mineralnih snovi kot mleko iz navadnega belega riža.

Riževo mleko se uporablja za pripravo čokolade, piškotov in napitkov. Lahko ga pijete za žejo ali pa z njim prelijete mislije.

Ovseno mleko

Ovseno mleko je v primerjavi z riževim in sojinim najbolj uravnotežena alternativa kravjemu mleku. V primerjavi z ovsenimi napitki ima riževo mleko manj proteinov, kravje mleko več maščob, sojino mleko pa manj ogljikovih hidratov.

V ovsenem mleku je tudi veliko železa, kalcija, vitamina A, niacina, vitamina C, beljakovin in joda. Z le enim kozarcem ovsenega napitka pokrijete skoraj tretjino dnevnih potreb po dragocenih balastnih snoveh.

Kljub svoji hranilnosti pa ovseno mleko ni primerno za osebe, ki so intolerantni za gluten.

Ovseni napitki so odlični za zdrav zajtrk v kombinaciji z žitaricami, lahko pa se jih uporablja tudi v jutranji kavi, za pripravo pire krompirja, raznih omak in jabolčne pite.