To je največja napaka, ki jo počnemo pri zamrzovanju mletega mesa

27. 9. 2024
Deli
To je največja napaka, ki jo počnemo pri zamrzovanju mletega mesa (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali jo počnete tudi vi?

Preden meso postavite v zamrzovalnik, ga razdelite na manjše porcije, oziroma na količino, ki vam je potrebna za en obrok. Ni priporočljivo ponovno zamrzovati mesa, ki ste ga že enkrat odmrznili. Mleta govedina je neizogiben del številnih jedi – iz nje lahko pripravljate burgerje, mesne kroglice in pogače. Ta vrsta mesa je odlična ideja tudi za različne omake in enolončnice.

Ne spreglejte:

Če želite uživati v jedi na osnovi mlete govedine, je pomembno, da meso pravilno shranite. Surova mleta govedina v hladilniku lahko stoji le en dan ali dva. Če ne načrtujete, da boste porabili vse meso v tem kratkem obdobju, je pomembno, da ga zamrznete.

Ena največjih napak, ki jih lahko naredite pri zamrzovanju mlete govedine, je, da jo postavite v zamrzovalnik, ki ne deluje dobro. Da bi se meso dobro zamrznilo in preprečilo širjenje škodljivih mikroorganizmov v njem, mora zamrzovalnik neprekinjeno delovati pri -18 stopinj Celzija. Če niste prepričani, ali vaš zamrzovalnik deluje pravilno, preverite s termometrom.

Mleto meso
Profimedia

Preden meso postavite v zamrzovalnik, ga razdelite na manjše porcije, oziroma na količino, ki vam je potrebna za en obrok. Najhujša napaka, kar jo lahko naredite, je odmrzniti meso, vzeti manjši del, preostanek pa ponovno zamrzniti. Vsako porcijo mletega mesa zavijte v plastično in aluminijasto folijo, nato v plastično vrečko. Označite datum, ko ste meso zamrznili. Strokovnjaki priporočajo, da meso ne hranite v zamrzovalniku dlje od treh do štirih mesecev. Po preteku tega časa izgubi na kakovosti in okusu.

V zamrzovalnik lahko postavite tudi že termično obdelano mleta meso, npr. bolonjsko omako. Pustite, da se kuhana omaka z mesom ohladi na sobno temperaturo, preden jo pakirate v posamezne porcije in postavite v zamrzovanje. In veste, kako je najbolje odmrzniti mleto meso? Zamrznjeni kos mesa postavite na krožnik ali v skledo in ga preložite v hladilnik za 24 ur ter pustite, da se popolnoma odmrzne, preden ga uporabite za željeno jed.

Meso obvezno postavite na krožnik ali v skledo, da preprečite kapljanje tekočine iz odmrznjenega mesa na druge sestavine v hladilniku. V tej tekočini so lahko prisotne škodljive snovi, ki lahko onesnažijo hrano, če ni dobro termično obdelana, in ogrozijo vaše zdravje.

Napovedujemo: Prihaja priljubljena 7. Cosmo konferenca z naslovom: "(Za)štekaj svoje telo"

Preberite več na Govori.se