Okusne spomladanske solate, ki ne bodo le 'spremljevalke' vašega pogrinjka. Kot samostojna jed bodo na vaš krožnik prinesle svežino in obilo vitaminov.
Solata s kozjim sirčkom v koruzni skorjici
Za 2 osebi potrebujete:
- 150 g mešane listnate solate
- 100 g rumenega in rdečega češnjevega paradižnika
- 1,5 žlice polente
- 4 okrogle rezine svežega kozjega sira (po 40 g)
- 3 žlice olivnega olja
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- ½ žličke ostre gorčice
- sol, poper
- 1–2 žlički tekočega medu
Priprava:
Solato operite, jo temeljito osušite in razdelite na dva krožnika. Paradižnike operite, prerežite na pol in jih razporedite po solati.
Polento stresite na plitev krožnik. Rezine kozjega sirčka povaljajte v polenti. V ponvi segrejte 1 žlico olivnega olja in na njem pecite kozji sir z vsake strani od 1 do 2 minuti, da dobi zlato rjavo barvo.
Kis zmešajte z gorčico, soljo, poprom in preostalim olivnim oljem. Solato pokapljajte s prelivom, nato še z medom in jo takoj postrezite.
Mangova solata z mocarelo
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 rdeč čili
- 1 cm ingverja
- 3 žlice olivnega olja
- 6 vejic koriandra
- 1 žličko sojine omake
- 2 žlici jabolčnega kisa
- ½ žličke sladke paprike v prahu
- 1 ščepec karija
- ½ žličke sladkorja
- sol, poper
- 3 zrele mange
- 100 g rukole
- 250 g majhnih kroglic mocarele
- 120 g tankih rezin pršuta
Priprava:
Čili očistite in ga po dolgem prepolovite. Odstranite mu semenje, ga oplaknite in na drobno sesekljajte. Ingver olupite in na grobo sesekljajte. Čili zmešajte z ingverjem in oljem. Mešanico zmeljite v pire.
Koriander oplaknite, osušite in na drobno sesekljajte. Skupaj s sojino omako, jabolčnim kisom, papriko v prahu, karijem in sladkorjem vmešajte v mešanico čilija. Preliv začinite s soljo in poprom.
Mange olupite in sadno meso zrežite na rezine. Rukolo oplaknite in osušite. Mocarelo odcedite.
Po krožnikih razdelite rezine pršuta in manga. Dodajte mocarelo in rukolo ter vse skupaj pokapljajte s prelivom.
Beluševa solata z regratom
Za 4 osebe potrebujete:
- 200 g regrata (ali rukole)
- 600 g zelenih belušev
- 2 žlici limoninega soka
- sladkor, sol in poper
- 2 žlici kisle smetane
- 2 žlici kisa
- 40 g lešnikov
- 4 žlice repičnega olja
- 100 g belega kruha
Priprava:
Regrat operite in osušite. Beluše operite, olupite jim spodnjo tretjino in porežite olesenele konce. Litru vode dodajte limonov sok ter po 1 žličko sladkorja in soli. Vodo zavrite, vanjo položite beluše in jih kuhajte približno 6 minut. Nato jih odcedite in prestrezite 100 ml vode, v kateri so se kuhali. Beluše na cedilu prelijte z mrzlo vodo in jih odcedite.
Kislo smetano zmešajte z beluševo vodo in kisom. Preliv solite in poprajte. S paličnim mešalnikom ga na hitro spenite.
Regrat razdelite po krožnikih. Lešnike sesekljajte in jih v ponvi brez dodane maščobe na hitro popražite. V drugi ponvi segrejte olje in na njem pecite beluše približno 4 minute. Skupaj z lešniki jih razporedite po regratu. Kruh zrežite na kocke, jih popecite na preostalem olju in jih posujte po solati. Solato pokapljajte s prelivom in postrezite.
Solata s puranom in kalčki
Za 4 osebe potrebujete:
- 20 g ingverja
- sok in naribano lupino 1 biolimete
- 5 žlic sojine omake
- 500 g fileja puranjih prsi
- 4 žlice olja
- sol, poper
- 1 kumaro
- 1 glavo solate
- 100 g alfa-alfa kalčkov
Priprava:
Ingver olupite in na drobno sesekljajte. Limetin sok zmešajte z naribano lupino in sojino omako. Puranje meso oplaknite, osušite in zrežite na trakove. Na 2 žlicah vročega olja jih pecite približno 5 minut in jih začinite s soljo in poprom.
Dodajte ingver in ga na hitro popecite zraven. Primešajte limetino mešanico in prevrite.
Meso z omako pretresite v skledo in ga ohladite. Kumaro olupite in naribajte na tanke rezine. Zeleno solato očistite, natrgajte na koščke in operite.
Kumaro in solato primešajte k mesu. Dodajte preostalo olje in kalčke ter solato narahlo premešajte.
Solata Nica
Za 4 osebe potrebujete:
- 250 g zelenega stročjega fižola
- sol in poper
- 4 paradižnike
- 1 rdečo čebulo
- 100 g zelene solate
- 350 g tunine (iz pločevinke, v lastnem soku)
- 4 trdo kuhana jajca
- 4 žlice belega vinskega kisa
- 1–2 žlici limoninega soka
- 1 žličko ostre gorčice
- 8 žlic olivnega olja
- 1 ščepec sladkorja
- 100 g črnih oliv brez koščic
- 2 žlici kaper
Priprava:
Pripravite fižol in ga v vreli osoljeni vodi kuhajte od 8 do 10 minut. Na cedilu ga prelijte z mrzlo vodo in ga odcedite. Pripravite paradižnike in jih zrežite na krhlje.
Čebulo olupite in jo zrežite na rezine. Solato operite in očistite. Po potrebi jo natrgajte na koščke in jo dobro osušite. Tunino odcedite in razdrobite. Jajca olupite in prerežite na pol. Vse pripravljene sestavine naložite na krožnike.
Za preliv zmešajte kis, limonin sok, gorčico in olje. Preliv začinite s sladkorjem, soljo in poprom. Solato pokapljajte s prelivom in jo okrasite z olivami in kaprami.
Solata s pastinakom in kozjim sirom
Za 4 osebe potrebujete:
- 100 g šampinjonov
- 2 manjša pastinaka
- 1 žlico olivnega olja
- sol, poper
- 1 manjšo glavo rjave solate
- 75 g motovilca
- 100 g češnjevega paradižnika
- 3 žlice orehov
- 100 g kozjega sira v obliki valja
- 2 žlici bučnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 2 žlički gorčice
- 1–2 žlički medu
- nariban muškatni orešček
Priprava:
Pripravite šampinjone in jih zrežite na polovice ali četrtine. Pastinak olupite in ga zrežite na koščke. V ponvi segrejte olje in na njem popecite gobe in pastinak. Oboje pretresite v skledo ter začinite s soljo in poprom. Pustite, da se ohladi.
Pripravite solato in jo natrgajte na koščke. Paradižnike prerežite na pol, orehe pa na grobo sesekljajte in jih na hitro popražite v suhi ponvi. Kozji sir zrežite na debele rezine in te nato na kocke.
Za preliv zmešajte bučno olje, kis, gorčico in med. Preliv začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Gobe, zelenjavo, solato, lešnike in sir zmešajte v skledi.
Solato razdelite po krožnikih in jo pokapljajte s prelivom.
Solata s suhimi figami in pečenim sirom
Za 4 osebe potrebujete:
- 12 posušenih fig
- 150 ml balzamičnega kisa
- 150 g motovilca
- 200 g radiča
- 12 češnjevih paradižnikov
- 200 g sira za žar
- 4 žlice olja
- sol, poper in sladkor
Priprava:
Fige prerežite na pol in jih skupaj s kisom in 100 ml vode kuhajte 10 minut. Medtem pripravite solato. Radič zrežite na trakove, paradižnike pa na polovice. Sir narežite na 16 rezin.
Fige poberite iz balzamičnega prevretka. Prevretku dodajte 2 žlici olja in preliv po okusu solite. Na preostalem olju popecite rezine sira.
Pripravljene sestavine razdelite po krožnikih. Solato pokapljajte s prelivom in jo obložite z rezinami sira.